Benedikt XVI. svako je jutro doručkovao kruh s maslacem i marmeladom, Ivan Pavao II. je volio makovnjaču

papa-dorucak“Zato jer je kuhinja Sv. Marte, blago rečeno, bila očajna”, rekao je drugi našalivši se. Znači li to da je i u slučaju novoizabranog pape Franje kuhinja “pogurala” ekspresni izbor?

Konklave su i u jednom i u drugom slučaju trajale dva dana. Nekad su, međutim, konklave znale trajati znatno duže, čak i ponekoliko mjeseci.

Bilježi se da su kardinali u davna doba bili na “kruhu i vodi”, u slučajevima kada je konklava trajala predugo.

Priča se, naime, da je 1549. godine, zbog izvrsnog kuhara koji je zatvorenim kardinalima spravljao delicije, konklava trajala duže nego što je bilo nužno. Zato je, kažu, i izmišljeno pravilo “nakon petog dana – dijeta”, piše Glas Istre.

List piše i o tome kakvi su (bili) jelovnici papa našega vremena.

Papa Pio XII. jeo je jako malo, solidaran sa siromašnima, pio je samo jednu šalicu kave na dan. Jeo je rižu, pio mlijeko pod budnim okom sestre Pasqualine koja je skrbila o njemu.

Papa Poljak, Ivan Pavao II. volio je, naravno, poljsku kuhinju. Gotovo je uvijek imao goste na doručku i ručku između 14 i 15 sati. Kardinal Stanislaw Dziwisz, njegov dugogodišnji osobni tajnik, otkrio je da je volio kavu i slatkiše, a osobito makovnjaču koju su mu za blagdane slali iz Poljske.

Papa koji je abdicirao, Benedikt XVI., kardinal Joseph Ratzinger, Bavarac, za stolom nije bio tipičan Nijemac: sin kuharice uvijek je volio jednostavna, ali dobro spravljena jela.

Doručkovao bi u osam sati, pio je bijelu kavu, caffelate, jeo kruh s maslacem i marmeladom. Katkad bi zatražio kolače.

Kada nije imao goste, ručao bi s tajnicima i časnim sestrama u 13.15 sati. Od stola bi ustajali već prije 14 sati. Večera se posluživala u 19.30 sati, piše Glas Istre.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*