Bennett novi povjerenik OHR-a za Mostar

Christopher Bennett, koji je od srpnja 2009. godine bio na čelu Ureda visokog predstavnika (OHR) u Banjoj Luci, ubuduće će se fokusirati na pitanja u vezi s Mostarom, priopćeno je u četvrtak iz OHR, uz napomenu da Bennet zadržava dužnost zamjenika visokog predstavnika.

Bennet ima golemo iskustvo na ovom području.  Od 1996. do 1999. godine bio je politički analitičar i zamjenik ravnatelja Međunarodne krizne skupine (ICG), a bio je i prvi čovjek Komunikacija OHR-a u Sarajevu. Potom prelazi u NATO stožer u BiH.

Njegova zadaća dovodi se u vezu s problemima oko funkcioniranja lokalnih vlasti u Mostaru i provedbe Statuta grada kojeg je nametnuo bivši visoki predstavnik Paddy Ashdown još 2004. godine..

Naime, Ustavni sud BiH zatražio je djelomičnu preinaku Statuta Mostara te Izbornog zakona BiH, ocjenjujući ih neustavnim. Neustavne odredbe prema kojima se isti broj vijećnika u Gradsko vijeće Mostara bira s područja šest bivših općina, iako imaju vrlo različit broj birača, kao i činjenica da građani iz središnje upravne gradske zone ne mogu birati predstavnike za Gradsko vijeće.

Odredbe Izbornog zakona o različitom broju birača u izbornim područjima u Mostaru, ocijenili su suci, “protivne Međunarodnom paktu o građanskim i političkim pravima”, dok se, pak, onemogućavanjem birača iz središnje zone grada Mostara “da biraju vijećnike koji bi ih zastupali … krši Ustav BiH”.

Sve političke stranke s hrvatskim predznakom u Gradu Mostaru započele su 1. ožujka prošle godine prikupljanjempotpise potpore za promjenu nametnutog Statuta Grada Mostara. Tvrde da ovakvim Statutom ni jedan grad ili općina u BiH nisu uređeni kao Mostar – te da je on na štetu Hrvata.

Primjerice, Statutom je propisano koliko jedan narod može imati najviše i najmanje vijećnika unutar tzv. nacionalne kvote.   Gradonačelnik Mostara ne bira izravno na izborima kao u ostalim općinama nego iz reda vijećnika. Za Gradsko vijeće Mostara postoje dvije liste, gradska i lista gradskih područja, a koja su granice bivših općina, tako da u jednom području za mandat u vijeću trebate tisuću, a u drugom deset tisuća glasova. Isti broj vijećnika daje gradsko područje s 30 tisuća i ono sa sedam tisuća birača.

Građani bivše Središnje zone ne mogu glasovati na listi za gradska područja niti biti birani već isključivo na zajedničku gradsku listu. U Gradskom vijeću Grada Mostara postoje klubovi stranaka i naroda, tako da vijeće praktično funkcionira kao dvodomni parlament, što nije slučaj u jedinicama lokalne samouprave.

Bachura imenovan za šefa OHR-a Banja Luka

Visoki predstavnik Valentin Inzko imenovao je veleposlanika Dariusza Karola Bachuru iz Poljske za šefa Ureda OHR-a u Banjoj Luci. Bachura preuzima dužnosti 15. rujna.

Bachura bio je veleposlanika Poljske u Skoplju od studenog 2007. Prije toga bio je na dužnosti, između ostalog, u Zagrebu, Budimpešti i Ljubljani, u vrijeme kada su se ti uredi bavili pitanjima u vezi s Bosnom i Hercegovinom. Ima dugogodišnje iskustvo u diplomatskim i sigurnosnim pitanjima u središnjoj i jugoistočnoj Europi, priopćeno je u četvrtak iz OHR-a.

1 Comment

  1. TO ZNACI DA DA SE DISKRIMINACIJA HRVATA NASTAVLJA,,JEDINI VECI GRAD GDJE BI HRVATI TREBALI IMATI NESTO JE POD SPECIJALNIM NADZOROM –ZASTO NA TU TEMU NE KAZU NESTO LAZNI PRAVASI I LIJAN–KOJI JE PLACAO MUSLIMANE DA SE HRVATOM IZJASNE.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*