Beogradski analitičar: RS ima bolje odnose s Washingtonom, nego Sarajevo

Beogradski analitičar Predrag Simić smatra da u ovom trenutku Republika Srpska ima bolje odnose s Washingtonom, nego Sarajevo, pogotovo nakon napada na američko veleposlantvo u Sarajevu. “To je još jedan indikator koji govori da ne treba očekivati da će neko pokušati ući s nekim novim `Butmirom` ili doći s nekim novim zahtjevima. Jednostavno, BiH je tu gde jest”, rekao je Simić.

Po njegovom mišljenju, Daytonski je sporazum sudbina BiH u dugom periodu. “Kako sada stvri stoje, čini mi se da se Daytonski sporazum ne može promijeniti bez primjene neke velike sile, za koju ne znam u ovom trenutku tko bi je primijenio, tako da je Dayton sudbina BiH”, smatra Simić.

Komentarirajući 16. godina Daytonskog sporazuma, Simić je rekao da ne vidi način kako bi se došlo do neke druge ravnoteže od one koja trenutno postoji na temelju Daytona. “Čini mi se da u ovom trenutku postoji neka ravnoteža, ne samo u BiH, nego i u čitavoj regiji, odnosno da se situacija promijenila i u takvoj situaciji ja ne vidim načina kako bi se suštinski promijenili odnosi koji već postoje”, rekao je Simić te istaknuo: “Republika Srpska je već konstituirana i ja ne vidim pod kojim bi uvjetima ona prihvatila promjenu svog položaja ili čitave daytonske BiH.”

On je podsjetio da se okruženje BiH mijenja, jer će Hrvatska ubrzo postati članica EU-a, što će imati uticaja, prije svega na Republiku Srpsku, koja se geografski nalazi duž granica Hrvatske, dok Srbija očekuje status kandidata. “U takvom kontekstu ne vjerujem da bi itko imao spremnosti pokušati iz osnove promijeni nešto što je uspostavljeno od početka Daytona”, rekao je Simić.

1 Comment

  1. Evo vam jedan fantastican komentar na blebetanje ovog “intelektualca”,a on glasi ovako:
    “RS ne moze imati odnose sa Vasingtonom jer RS nije drzava. Nije ni Sarajevo drzava….Ne znam o cemu ovaj lupeta???

    Bavi se radije Kosovom, prijasko….Sandzakom….Vojvodinom….previse problema se kod tebe nagomilalo, svaki dan u Srbiji nestane po jedan gradic zbog mortaliteta, imas o cemu tamo razmisljati u svojoj basti, prijasko…pusti susjedne drzave na miru, hegemonisto izopaceni…BAVITE SE SOBOM!!! Ovo nije 1918…”

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*