Berlusconi odlazi, ali tek nakon što u parlamentu prođe paket mjera štednje

U samo 19 minuta zasjedanja talijanskog parlamenta u utorak u 16.19 sati bila je zapečaćena sudbina talijanskog premijera Silvija Berlusconija. U glasovanju vezanom uz javne financije vlada je dobila podršku 308 zastupnika, nedovoljno da se dosegne famozna većina od 316 zastupničkih glasova.

Nitko nije bio protiv, jedan suzdržan, a 321 zastupnik nije pristupio glasovanju. Silvio Berlusconi je pratio glasovanje, smrknutog pogleda. Gledao je prema stropu, a kada su objavljeni rezultati glasovanja izmijenio je nekoliko riječi sa svojim koalicijskim partnerom Umbertom Bossijem i otišao.

Odmah nakon glasovanja u talijanskom parlamentu, na kojem se vidjelo da više nema većinu, Silvio Berlusconi gotovo sat i pol razgovarao je s predsjednikom Giorgiom Napolitanom. Predsjednik je kazao da će Berlusconi nastojati da u parlamentu prođe paket mjera štednji, a onda će podnijeti ostavku.

Berlusconi, dakle, premda njegova vlada nije dobila povjerenje u parlamentu, neće odmah odstupiti, nego će premijersku dužnost obavljati dok u parlamentu ne prođe paket mjera štednje, a to bi moglo potrajati dvadeset dana, možda čak i čitav mjesec.

Berlusconi je kazao da je najvažnije brinuti se o tome što se događa na financijskim tržištima, koja ne vjeruju da Italija može odobriti mjere koje EU traži.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*