Berlusconi otišao ispraćen tisućama prosvjednika

Talijanski premijer Silvio Berlusconi u subotu je i formalno dao ostavku na mjesto čelnika Vlade. Predsjednik Giorgio Napolitano prihvatio je Berlusconijevu ostavku nakon sastanka u predsjedničkoj palači, priopćio je njegov ured.

Berlusconi, koji nije uspio osigurati većinu tijekom ključnoga glasovanja održanog u utorak, povukao se nakon što je parlament usvojio ekonomske mjere, koje su od Talijana zatražili partneri iz EU-a kako bi se ponovno vratilo povjerenje tržišta u talijanske javne financije.

Berlusconi je izgubio parlamentarnu većinu, ali je vladin prijedlog mjera štednje ipak dobio potreban broj glasova. Berlusconi je tada obećao da će podnijeti ostavku kad paket reformi prođe oba doma parlamenta.

Ostavku 75-godišnjeg premijera koji je na toj dužnosti bio od svibnja 2008. u Rimu su kličući pozdravile tisuće ljudi. Noseći talijanske zastave te transparente na kojima piše “Bye-bye Silvio” ili jednostavno “Nestani” počeli su se okupljati nedugo nakon što je Donji dom usvojio paket reformi, čime je Berlusconijeva ostavka postala pitanje sata.

Novu talijansku vladu sastavit će ugledni ekonomist Mario Monti, koji je 10 godina bio efikasan povjerenik Europske unije za konkurentnost.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*