Bernard Kouchner o BiH: Bit će na kraju dobro

Bit će na kraju dobro, rekao je francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner u intervjuu “Vjesniku”, govoreći o stanju u Bosni i Hercegovini.

“Moram priznati da jesam malo uplašen, jer se ponovo u našem europskom dvorištu čuje neprihvatljiva nacionalna retorika uoči ovih izbora. S velikim interesom osluškujemo što će se dogoditi na izborima koji su važni za BiH. Možda je baš zbog važnosti opet vraćena ta strastvena retorika. Ipak, ostajem veliki optimist kada je BiH u pitanju”, rekao je Kouchner.

A Hrvatska? “S Hrvatskom je druga priča. Tu je stanje sasvim drukčije, pregovori idu dobro i veliki sam optimist da će sve biti završeno kako je i predviđeno”, rekao je Kouchner, ističući da je Hrvatska “zaista dobar primjer regiji”.

U intervjuu, naravno, nije moglo biti zaobiđeno Kosovo, zbog toga što je Kosovo za Europku važno pitanje, ali i zbog toga što je Kouchner bio prvi UN-ov civilni upravitelj na Kosovu. “Nema više pregovora o statusu Kosova. Sada treba ići zajedničkim koracima, polako, jer su mir i sigurnost važni za sve. To je prioritet za regiju. Znači, ovo je bio napredak za sve”, rekao je Kouchner.

Istaknuo je da je rezolucija o Kosovu u Općoj skupštini UN-a, čiji tekst je rezultat pregovora Europske unije i Srbije, bila “uspjeh i za Srbiju i za regiju”. “Jer, ako Srbija želi u Europsku uniju, a pokazuje da želi, onda treba prestati govoriti na stari način i početi razgovarati. Prije svega treba početi dijalog s Kosovom”, naglsio je Kouchner.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*