Bernd Posselt: BiH bi trebala biti federacija tri etničke skupine

Njemački zastupnik u Europskom parlamentu Bernd Posselt iznenadio je pozivom da “BiH postane federalna zemlja od tri entiteta”, piše “Dnevni avaz”. “Iznenađenje” se dogodilo u srijedu u Strasbourgu, tijekom rasprave o BiH u Europskom parlamentu, a “Dnevni avaz” još dodaje da je Posselt negativno apomenuo premijera Republike Srpske Milorad Dodika, za kojeg je rekao da zaustavlja reforme koje vode centralizaciji države.

Prema Glas Amerike, Posselt je rekao: “Ni za 15 godina nakon Daytona BiH nije stigla daleko. Bilo je nekog napretka, ali ograničenog. Govorimo o Daytonu i kažemo sada ga treba samo primjeniti. Međutim, to nije tako…. Struktura u BiH kakva je sada, ne funkcionira. Ta zemlja bi trebala biti stvarna federacija tri etničke skupine, sa efikasnijim oblikom organiziranja regija, sa snažnom središnjom upravom. Posebno se treba fokusirati i na prava manjina,a tu je i presuda suda u Strasbourgu. Sasvim očito, manjine trebaju biti bolje zaštićene.”

Po mišljenju izvjestiteljice Europskog parlamenta o stanju u BiH Doris Pack, u Bosni i Hercegovini gotovo da ništa ne funkcionira. “Ne postoji čak ni zajedničko tržište u zemlji, nema zajedničke opskrbe strujom, nema zajedničkih institucija, a Ustav zemlje, kakav je sačinila međunarodna zajednica u Daytonu, nije dobra osnova za funkcioniranje pravne države”, rekla je Dodis Pack te dodala da je, što se tiče kršenja ljudskih prava i presude Suda za ljudska prava, potrebna snažnije intervenciju Europske komisije te, ako je neophodno, “sankcije koje bi provele europske institucije”.

Ali, sve promjene, rekao je Poselt, moraju doći iznutra, iz same države.
Štefan Füle, europski povjerenik za proširenje, u obraćanju europarlamentarcima prije početka rasprave o istaknuo je da BiH treba uskoro usvojiti zakon o popisu stanovništva, uskladiti Ustav sa presudom Suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju “Sejdić i Finci” i ispuni preostale standarde za viznu liberalizaciju, ističući da su to kratkoročni ciljevi koje je definirao zajedno s visokom predstavnicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton.
Füle je istakao kako treba poticati političare u BiH da kažu koja je njihova vizija BiH kao europske zemlje. Ocijenio je da se u BiH u izbornoj godini politička situacija pogoršava, reforme su spore, što još više dolazi do izražaja zbog teških ekonomskih prilika, ali su stabilnost i sigurnost u zemlji očuvane.
“Pred BiH je i razdoblje u kojem će se raditi na stvaranju uvjeta za zatvaranje OHR i jačanje europske nazočnosti. Političari moraju pokazati svoju odgovornost i prema građanima i prema zemlji, ali kroz konkretan napredak. Da to mogu, svjedoči i proces vizne liberalizacije tijekom kojeg su pokazali da mogu, ne samo da se usuglase, nego i da odrade odličan posao u provođenju prilično zahtjevnih standarda”, rekao je Füle.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*