Bevanda: BiH na korak do aplikacije za stutus kandidata za članstvo u EU

Novi predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda kazao je da je BiH na korak do podnošenja aplikacije za članstvo u Europskoj uniji i da bi se to trebalo dogoditi nakon što se riješe pitanja proračuna, globalnog fiskalnog okvira i provođenja presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci, koja se odnosi na prestanak diskriminiranja manjina u Ustavu BiH i izbornom zakonodavstvu. Važan korak u tom pravcu bila je sjednica posvećena upravo proračunu bosanskohercegovačkih institucija i međunarodnih obveza BiH, piše zagrebački Vjesnik.

Parlament BiH je već usvojio Zakon o popisu pučanstva i Zakon o sustavu državne pomoći, što je bio uvjet da bi Bosna i Hercegovina mogla predati vjerodostojnu aplikaciju za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Jedan od prioriteta Vijeća ministara BiH, koje je formirano nakon dugotrajnog političkog natezanja šest vodećih stranaka i čak 16 mjeseci nakon provedenih izbora, bit će upravo prevladavanje zastoja na europskom putu BiH.

Prva sjednica Vijeća ministara održana je već u petak, odmah nakon što je novi sastav ovog tijela potvrđen u parlamentu.

Bevanda je novinarima rekao da su konzultacije sa strankama o sastavu Vijeća ministara bile otvorene i iskrene, ali ponekad i malo mučne, opovrgavši medijske izvještaje da nije zadovoljan određenim članovima.

Podsjetimo, izbor Vijeća ministara u međuvremenu su pozdravili predstavnici međunarodne zajednice. Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država priopćilo je kako od novih vlasti na državnoj razini u BiH očekuje da ispune uvjete kako bi BiH napredovala na putu prema EU i NATO-u, posebno jer se BiH suočava s ozbiljnim političkim, ekonomskim i socijalnim izazovima.

»Nadamo se da će novo Vijeće ministara ponuditi ozbiljno, produktivno liderstvo, ostavljajući po strani osobne razlike u korist općeg interesa«, priopćeno je iz američkog veleposlanstva.

S druge strane, pozdravljajući glasovanje u petak u Parlamentarnoj skupštini BiH, OHR je pozvao Vijeće ministara da nadoknadi izgubljeno vrijeme.

»Vijeće ministara treba poduzeti hitne mjere radi promoviranja ekonomskog rasta i stimuliranja zapošljavanja te da bi zemlja napravila pomak u pravcu EU-a i NATO-a«.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*