Bevanda: Neusvajanje proračuna bilo bi ravno katastrofi

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je za Dnevni avaz da bi neusvajanje proračuna institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2012. godinu na Domu naroda Parlamentarne skupštine bilo ravno katastrofi za državu.

Uoči sjednice Doma naroda, na kojoj će biti prvo čitanje Prijedloga zakona o proračunu dostavljenog od Zastupničkog doma PSBiH, Bevanda je pozvao sve stranke na razmišljanje o posljedicama koje može donijeti neusvajanje proračuna.

“Svi oni koji glasaju protiv proračuna morat će odgovoriti na pitanja zašto robe iz BiH ne izlaze, zašto nema izvoza, zašto nećemo imati lokalne izbore u listopadu. Ja se u tu avanturu ne bih upuštao. Nitko nije prezadovoljan proračunom, ali smo svjesni šta bi nam privremeno finansiranje, na kojem smo predugo za normalnu državu, donijelo”, kaže Bevanda.

Komentirajući odluku Stranke demokratske akcije da ne podrži proračun, pa su njezini zastupnici u Zastupničkom domu glasali protiv proračuna, Bevanda je istakao da je, s druge strane, zadovoljan odlukom nekih oporbih stranaka da podupru proračun.

“Sretan sam što je Savez za bolju budućnost glasao za proračun, jer to znači da im je stalo do promjena koje će se dogoditi. Prevažno je da se proračun usvoji kako bismo imali sredstva za popis stanovništva, održali lokalne izbore, počeli s digitalizacijom i još mnogim stvarima od vitalnog značaja za funkcioniranje države”, kaže Bevanda te ističe kako ne želi ni pomisliti na to da bi se moglo dogoditi neusvajanje proračuna.

Bevanda kaže da vjeruje u zdrav razum političkih vođa. “Moramo otkloniti sve stvari zbog kojih smo dugo bili pod rizikom. Jednostavno, moramo osigurati uvjete da se izvrši transfer otpuštenim vojnicima na mirovinske fondove, za šta je predviđeno nešto manje od 20 milijuna, da se mogu provesti izbori, digitalizacija, da ne bismo postali enklava iz koje nema izlaska roba. Moramo početi normalno funkcionirati”, zaključio je je Bevanda u razgovoru za Dnevni avaz.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*