Bevanda se u Bruxellesu sastao s Rompuyem i Füleom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda se tijekom prvog službenog putovanja u Bruxellesu u odvojenim susretima sastao s predsjednikom Europskog vijeća Hermanom van Rompuyem i povjerenikom za proširenje EU Štefanom Füleom.

Predsjedavajući Bevanda je sa dužnosnicima EU razgovarao o europskoj perspektivi BiH i aktivnostima institucija BiH na putu ka EU. U izjavi medijima nakon sastanka s Van Rompuyem, predsjedavajući Bevanda je rekao da se sugovornici uopće nisu bavili politikom već surovom stvarnošću u pogledu ispunjavanja ciljeva i uvjeta na putu ka EU.

“Nadam se da smo kroz presjek stanja konkretnih rezultata koje smo postigli za ovih mjesec dana pružili garancije da ćemo potpuno promijeniti način rada koji je do sada bio prisutan i da ćemo u uskoj suradnji s predstavnicima EU u Sarajevu završiti preostali dio posla i steći uvjete za podnošenje aplikacije” – izjavio je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Europskog vijeća Van Rompuy je pozdravio formiranje Vijeća ministara BiH, što pokazuje da politički lideri u BiH mogu da prevaziđu razlike i izgrade zajedničku viziju stabilne, prosperitetne i demokratske budućnosti njihove zemlje. On je izrazio očekivanje da će nove vlasti pokrenuti mnoge reforme u BiH i ostvariti stvarni progres u evropskim integracijama.

Predsjednik Europskog vijeća je potvrdio da EU ostaje posvećena evropskoj perspektivi BiH i Zapadnog Balkana. Dodao je da će EU pružiti svu neophodnu pomoć u procesu integracije BiH, kako onu iz Bruxellesa, tako i na terenu, a u vidu pojačanog prisustva u BiH.

Predsjedavajući Bevanda je nakon sastanka s povjerenikom Füleom istakao da su razmotrene sve teme koje su problematične u Mapi puta u procesu integracija BiH u EU, naglašavajući neophodnost ispunjavanja svih uvjeta koji su BiH postavljeni na putu ka EU.

Povjerenik Füle je pozdravio nedavno usvajanje zakona koji su važni za integraciju BiH u EU, te izrazio nadu da će 2012. godina donijeti dobre vijesti BiH.

On je ohrabrio BiH u poduzimanju ključnih reformi, ističući potrebu ostvarivanja kredibilnog napora u provođenju presude “Sejdić-Finci”, kao i važnost usvajanja proračuna za 2012. godinu i Globalnog fiskalnog okvira za period 2012.-2014.

Povjerenik Füle je naglasio i neophodnost nastavka strukturalnog dijaloga o pravosuđu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*