Bez incidenata obavljena primopredaja pet ministarstava Vlade FBiH u Mostaru

Bez ikakvih problema obavljena je primopredaja u pet ministarstava Vlade Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru. To su Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti, Federalno ministarstvo obrta i poduzetništva.

Primopredaja je protekla bez incidenata s obzirom da ministarska mjesta u ovim ministarstvima nisu držali ministri dva HDZ-a, koji drže da je imenovanje nove Vlade FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu provedeno nelegalno.

“Jučer je bila prva sjednica Federalne vlade na kojoj smo raspravljali o budžetu, sutra je sjednica Predstavničkog doma, prekosutra sjednica Doma naroda i dobra je vijest da će Federacija BiH dobiti budžet, onakav kakav u ovom trenutku može dobiti i nakon toga ćemo ići u rebalans kada vidimo kako će se budžet puniti i kako će se cijela situacija razvijati”, kazao je Nikšić u izjavi za novinare nakon obavljene primopredaje.

Dodao je kako će nova vlada pokušati biti “vlada i servis svih građana Federacije BiH i svih naroda”.

Novoimenovani federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić osvrnuo se na prošlogodišnju odluku Ustavnoga suda Federacije BiH o nadležnostima kantona i Federacije BiH u oblasti obrazovanja i kulture, kazavši kako ukidanja ministarstava neće biti, ali da će se program rada Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te Federalnog ministarstva kulture i sporta uskladiti sa spomenutom odlukom.

“Osnovni prioritet je ispoštovati presudu Ustavnog suda i imamo rok do 6. lipnja da to uradimo. Mi smo legalisti i sve ono što je naloženo i što je istaknuto kao problem bit će ispoštovano”, naglasio je.

(agencije/foto: Sjedište Vlade FBiH u Sarajevu)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*