Bez svinjetine i alkohola u zrakoplovima BH Airlinesa

HR-BH AirlinesPoslovnom politikom “BH Airlinesa”, koja je u većinskom vlasništvu Federacije BiH, iznenađena su i nadležna tijela, posebno službenici iz reda srpskog i hrvatskog naroda, koji smatraju nedopustivim ovakvo ponašanje uprave zrakoplovne-kompanije, piše «Fokus», navodeći da putnici na letovima ove kompanije ne mogu konzumirati alkoholna pića i svinjetinu.
Predsjedajući Povjerenstva za promet i komunikacije parlamenta BiH Branko Dokić ocijenio je da je neprimjereno prilagođavanje načina posluživanja u avionima tradiciji samo jednog naroda, budući da tim avionima putuju i pripadnici drugih religija.
“Takva praksa, osim što nije usklađena s europskim vrijednostima, nije primjerena ni nekim islamskim zemljama, poput Turske, s obzirom na to da se u kompanijama tih zemalja bez problema toči alkohol. Očigledno da pojedinci u Sarajevu od tog grada nastoje napraviti veći Teheren od Teherana”, smatra Dokić.
Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović kaže da vlasnik kompanije ima pravo uspostavljati pravila ponašanja unutar firme, ali s obzirom na specifičnosti BiH, takva rješenja ne idu u prilog ostala dva naroda.
“Civilizacijski je da se omogući da građani imaju isti tretman, ako već koriste istu avio-kompaniju. Neću da vjerujem da je to još jedna poruka građanima RS kako treba da se ponašaju, ali mislim da bi bilo mnogo bolje da je to drugačije riješeno”, kaže Čubrilović.
Đorđe Ratkovica, ravnatelj Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH, rekao je da bi bilo korektno da se putnicima ostavi mogućnost da izaberu koje će jelo naručiti.
“Naša domena jeste sigurnost letenja, a marketing neke kuće nije stvar ove direkcije. Austrija donedavno nije imala nikakvu poslugu hrane, pa je to izmijenila. To su stvari kompanija, ali marketinški sasvim sigurno nije popularan potez `BH Airlinesa`” , ističe Ratkovica.
S druge strane dolazi vijest da avio-prevoznik “BH Airlines” nije odustao od namjere uspostavljanja izravne linije između Sarajeva i Banje Luke, potvrđeno je u ponedjeljak u ovom avio-prevozniku
“BH Airlines” najavljivao je uspostavu avio-linije Sarajevo – Banjaluka od 1. svibnja, ali se o njihovoj ponudi za suradnju banjalučki aerodrom nije izjasnio. Nejasno je imaju li najnoviji medijski napadi na “BH Airlines” veze s ovim slučajem.
– Vjerojatno u ovom ili početkom idućeg tjedna sastat ću se s novim menadžmentom banjolučkog aerodroma i nadam se da ćemo, ukoliko bude obostranog interesa, postići sporazum o otvaranju linija, kazao je Nudžeim Rečica, direktor “BH Airlinesa”.
“BH Airlines” ponudio je 11 letova tjedno, odnosno svaku večer iz Sarajeva za Banju Luku i svako jutro iz Banje Luke za Sarajevo, te još jedan dnevni let četiri dana u tjednu. Putnici iz Banje Luke imali bi konekcije za sve međunarodne destinacije na kojima lete avioni “BH Airlinesa” uz zadržavanje na aerodromu od najviše sat do sat i pol vremena.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*