Bh. dijaspora traži posebnu izbornu jedinicu!

Govoreći jučer na Kongresu bosanskohercegovačke dijaspore, član Predsjedništva BiH Željko Komšić, koji je ujedno i pokrovitelj kongresa, pozvao je dijasporu da iskoriste svoje biračko pravo i glasuje na izborima u listopadu, premda su zakonska rješenja destimulirajuća za pripadnike iseljeništva. “Izmjene Izbornog zakona BiH dodatno destimuliraju dijasporu da glasa. Dijaspora je tražila da bude jedna izborna jedinica i da joj se na taj način omogući direktan prolaz u naše zakonodavno tijelo. Izborni zakon im to onemogućava”, rekao je Komšić.
Komšić je ukazao i na važnost popisa stanovništva, odnosno važnost sudjelovanja u popisu Bosanaca i Hercegovaca iz dijaspore. “Ako ljudi sa prebivalištem izvan van BiH nisu u našoj evidenciji za popis, na taj način mi pristajemo na legalizaciju genocida i na potvrdu trenutnog stanja u entitetima, kako u nacionalnom i vjerskom, tako i u svakom drugom smislu”, rekao je Komšić.
Inače, kako vrijeme odmiče, sve je slabiji izborni doziv dijaspore. Ovih je dana, primjerice, generalni konzul BiH u Chicagu Eldin Kajević izjavio da je na posljednjim izborima svega oko 1.000 državljana BiH s prebivalištem u SAD-u iskoristilo svoje pravo glasa. “To je neshvatljivo mali broj, jer pojedini američki gradovi već odavno imaju bh. populaciju koja se mjeri u desetinama tisuća. Tako se često navodi da samo Sant Louis ima oko 50.000 stanovnika iz Bosne i Hercegovine, izjavio je Kajević za “Dnevni avaz”.

1 Comment

  1. komsic se obratio dijaspori na pravom mjestu,muslimani ga izabrali a sjedi kao predstavnik hrvatskog naroda u predsjednistvu,,
    koji je to ljigavac bez karaktera od covjeka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*