Bh. proizvodi uskoro neće moći na tržište Hrvatske?

Nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju Bosna i Hercegovina bi mogla izgubiti tržište na kojem godišnje zaradi 156 milijuna eura, navodi se u istraživanju Razvojnog programa Ujedinjenih naroda (UNDP) u BiH.

Nedim Ćatović iz Odjeljenja za regionalni ruralni razvoj UNDP-a BiH smatra skandaloznom činjenicu da na ovu opasnost niko ne upozorava gospodarstvenike u BiH.

– ‘Samim tim što će Hrvatska postati članica EU, BiH će morati ispunjavati dodatne kriterije da bi njezina roba mogla ući na teritorij te zemlje – od zadovoljavanja kvalitete do neke naše interne zakonske regulative koja mora biti u skladu s onim što EU traži. Mi trenutno to ne ispunjavamo i samim tim će naši proizvođači biti spriječeni izvoziti u Hrvatsku sve one proizvode koje trenutno ne mogu izvoziti u EU. Govorimo, recimo, o mliječnim proizvodima i o mesnim proizvodima, istaknuo je Ćatović u izjavi za Radio Slobodna Europa.

Prema njegovim riječima, iako je ulazak Hrvatske u EU predviđen za 2013, već polovicom 2012. godine počet će primjena zakonske regulative kojom bi izvoz BiH mogao biti zaustavljen.

Igor Gavran iz Vanjskotrgovinske komore BiH upozorava da će se kao problem pojaviti i granični prelazi, s obzirom da će se, prema hrvatskom prijedlogu, od momenta kada ova zemlja postane punopravna članica EU, kompletan izvoz prozvoda životinjskog i biljnog porijekla iz BiH moći obavljati samo preko graničnih prelaza Gradiška i Bijača.

– ‘To će za gospodarstvenike iz BiH značiti poskupljenje troškova transporta i čekanje na granici zbog slabe opremljenosti ova dva prelaza, što će na kraju dovesti do slabljenja konkurentnosti’, smatra Gavran.

On dodaje da i dalje postoji mogućnost da se nekim dogovorom i akcijom nadležnih vlasti u BiH promijeni stanje i da bude omogućen izlazak na većem broju točaka.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*