Bh. stručnjak tvrdi: Hrvatskoj ne treba suglasnost BiH za gradnju Pelješkog mosta

Profesor Munir Jahić, koji je u razdoblju od 1991. do 1993. godine bio ministar za prostorno planiranje i zaštitu okoline u Vladi BiH, u razgovoru za portal Klix.ba tvrdi kako Hrvatska ne mora tražiti suglasnost BiH kada je u pitanju gradnja Pelješkog mosta.

Prema trenutnom tekstu sporazuma između BiH i Hrvatske, koji susjedna zemlja još uvijek nije ratificirala, ništa ne uvjetuje tu zemlju da traži suglasnost BiH kada je riječ o gradnji Pelješkog mosta.

“Taj bi most u ovom slučaju prelazio preko mora koje pripada Hrvatskoj, a s druge strane, ta zemlja je jednostrano i samoinicijativno proglasila da su teritorije akvatorija Neum unutarnje vode Hrvatske. Prema tome ispada da mi nemamo slobodnog izlaza na more, nemamo ono što se međunarodnim konvencijama traži, a to je jedna milja širine, odnosno nesmetanog prolaza prema međunarodnim vodama”, pojašnjava Jahić.

Jahić kaže Hrvatska nudi Bosni i Hercegovini Veliki i Mali školj te vrh Kleka, odnosno ono što prema katastarskim dokumentima pripada BiH.

“To pripada BiH i nemaju oni tu nama šta poklanjati. To je vrlo bitno, jer BiH kao pomorska država ima realne mogućnosti da na vanjskoj strani polutoka Klek gradi jednu vrlo atraktivnu luku. U ovom trenutku, Hrvatska nije omogućila da se o toj temi priča, već nas stalno navode na priču o nekakvom mostu, konstruktivnim dijelovima, visini… To je sve bacanje prašine u oči, od toga nema ništa”, dodaje sagovornik portala Klik.ba.

Profesor Građevinskog fakulteta u Sarajevu smatra da se trenutno ugovor Izetbegović-Tuđman treba povući i napraviti novi, jer ovaj sadašnji apsolutno ne odgovara našoj zemlji.

“Apsurdno je to što smo ga mi ratificirali. Mi smo jedna od izuzetno počašćenih pomorskih zemalja na svijetu. Imamo 24 kilometra obale, što nam daje fantastične uvjete za razvoj vodnog saobraćaja. Nažalost, nemamo strategiju za to”, dodaje Jahić za portal Klix.ba.

Prema njegovim riječima, akademska elita u BiH zemlji nema adekvatan stav o ovom pitanju, za razliku od Hrvatske.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*