BiH Afganistanu donirala 60 haubica D30

Isporuka prvih osam haubica D30, kalibra 122 mm, iz donacije Bosne i Hercegovine Afganistanskoj nacionalnoj armiji, svečano je obilježena danas na Aerodromu Sarajevo u prisustvu zamjenice ministra odbrane BiH Marine Pendeš i američkog veleposlanika u BiH Patricka Moona.

Ukupno će biti donirano 60 ovih haubica, a njihovu obnovu, koju je obavila domaća namjenska industrija, financirala je Vlada Sjedinjenih Država u iznosu od 5,4 milijuna dolara.

Zamjenica ministra Pendeš je ocijenila da ova donacija predstavlja značajan doprinos miru i stabilnosti u Afganistanu. Također je najavila da se osim 45 pripadnika kontingenta Oružanih snaga BiH u Afganistanu, priprema, zajedno sa zemljama regije, upućivanje dodatnih pripadnika OS BiH koji bi obučavali afganistanske snage sigurnosti.

Veleposlanik Moon je u svom obraćanju ocijenio današnji dan važnim za vojnu saradnju i partnerstvo. “Zajedno smo kao NATO-saveznici i partneri pomogli Vladi Afganistana da izgradi svoje sigurnosne kapacitete”, kazao je Moon.

Izrazio je zahvalnost vlastima BiH za ovu vrijednu donaciju, te za partnerski rad sa Sjedinjenim Državama, ističući da donirano “oružje zadovoljava standarde NATO-a i maksimalno povećava prilagodljivost i efikasnost Afganistanske nacionalne armije”.

Ocijenio je da će ova donacija vlasti BiH pomoći Afganistanu u izgradnji moderne, dobro opremljene vojske, sposobne da osigura bezbjednost svih građana Afganistana. Pored toga, ovim se smanjuju zalihe viška vojne opreme u BiH, kao i resursi potrebni za čuvanje te opreme.

Nosilac ugovora o remontu haubica sa bh. strane je UNIS group, a izvođači radova su Zrak Sarajevo, Tehničko-remontni zavod Hadžići i BNT – Tvornica mašina i Hidraulike Novi Travnik.

Direktor tvornice iz Novog Travnika Abaz Manđuka je u izjavi novinarima naglasio kako ovaj ugovor predstavlja veliko olakšanje za namjensku industriju, koja je pokazala da može raditi po NATO-standardima.

Naveo je kako su ove haubice i proizvedene u Novom Travniku, te da je cijena jedne potpuno nove haubice oko 90.000 dolara.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*