BiH će biti prva zemlja u području koju će posjetiti Zoran Milanović i Vesna Pusić

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić izjavila je da će BiH biti prva zemlja u području koju će ona i novi hrvatski premijer Zoran Milanović posjetiti. Ona kaže da će odnos hrvatskih dužnosnika i diplomata prema susjednim ili bliskim zemljama u području biti obilježen poštovanjem.

– To će biti odnos između vrlo bliskih zemalja koje imaju jasnu europsku perspektivu i prelaze isti put koji je prošla i završila Hrvatska. Naši susjedi ili zemlje sa kojima smo bliski tu će naći i neke komparativne prednosti, rekla je Pusić novinarima u Bruxellesu, gdje je kao promatrač učestvovala na sjednici Vijeća ministara vanjskih poslova EU.

Ona navodi da ne treba zanemariti činjenicu da se u području govori jezikom koji razumije skoro dvadeset milijuna ljudi i da će bliskim zemljama biti pristupačni svi europski propisi, zakoni i tekstovi koji postoje na hrvatskom, makar u radnoj fazi.
Odgovarajući na pitanje hoće li u tom odnosu biti “europske arogancije”, Pusić kaže da bi to bilo bespotrebno i kontraproduktivno.
“Mi smo to konačno nadrasli. Nećemo valjda ovu našu veliku pobjedu sada sebi, takvim ponašanjem, izvaditi iz usta”, rekla je Pusić.
Ona ističe da je Hrvatska dorasla do shvaćanja da stabilnost svake zemlje u području zavisi od stabilnosti cijelog područja, odnosno, ako je samo i jedna zemlja nestabilna, cijelo je područje nestabilno.

Pusić kaže da je tokom bilateralnog susreta s njemačkim ministrom vanjskih poslova Guidom Westerwelleom bilo riječi o području: «Njemačkog ministra su najviše interesirali pogledi Zagreba na BiH, kao i Srbiju i Kosovo», rekla je Pusić, prenosi agencija Srna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*