BiH će glasovati za nametanje novih sankcija Iranu!?

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj primio je u petak u nastupni posjet novoimenovanoga veleposlanika Islamske Republike Iran Gholamreza Yousefija, a ovom prilikom obostrano je iskazano jasno opredjeljenje za daljnji razvitak odnosa dviju država.

Između ostalog, ministar Alkalaj i veleposlanik Yousefi su razgovarali o nacrtu rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a kojom se traži uvođenje oštrijih sankcija protiv Teherana jer nije obustavio obogaćivanje urana.  Kako je priopćeno iz MVP BiH, ministar je informirao veleposlanika da je nacrt rezolucije dostavljen Predsjedništvu BiH koje će, u skladu sa svojim nadležnostima, odlučiti o stavu BiH na VS UN-a.

No, čini se da se Bosna i Hercegovina već odlučila i da će kao nestalna članica u Vijeću sigurnosti UN glasovati za novu rezoluciju prema Iranu. Tako je barem izjavio član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

“Naš stav  je poznat. Sve je dozvoljeno da se sačuva mir u svijetu i u tom smislu i određeni potezi prema onima koji, prema procjeni Vijeća sigurnosti UN, ugrožavaju mirno rješavanje pitanja”, rekao je Radmanović.

On je podsjetio da su se o novoj rezoluciji koja predviđa strože sankcije prema Iranu zbog njegovog nuklearnog programa dogovorili pet stalnih članica Vijeća sigurnosti.

SAD su podnijele nacrt rezolucije kojom se traži proširenje sankcija UN protiv Irana u bankarskom sektoru, jačanje embarga na prodaju oružja, a predviđene su i međunarodne inspekcije brodova za koje se posumnja da nose teret koji bi mogao biti u vezi sa iranskim nuklearnim programom.

Iran je sa svoje strane odbacio nacrt nove rezolucije kao “nelegitiman”, a Teheran odbacuje tvrdnje da je iranski nuklearni program namijenjen razvoju oružja i tvrdi da on ima mirnodopsku namjenu poput proizvodnje struje.

A da će BiH, usprkos prijateljstvu s Iranom ipak podržati nove sankcije, dalo se naslutiti još za nedavnog posjeta iranskog ministra vanjskih poslova Manouchehra Mottakija Sarajevu.

Tada je predsjedatelj Predsjedništva BiH Haris Silajdžić prilično jasno pojasnio poziciju BiH, čiji je strateški cilj što prije postati punopravnom članicom NATO-a i Europske unije: «BiH mora voditi računa o tim strateškim interesima, koji se tiču njezine sigurnosti i sigurnosti njezinih građana pri donošenju odluka u međunarodnim forumima, uključujući i u Vijeću sigurnosti UN-a», kazao je predsjedatelj Silajdžić, naglasivši kako je BiH potpisnica Povelje o neširenju nuklearnog naoružanja, te da, kao takva, u potpunosti podržava rad Agencije za nuklearnu energiju, kao i njezine odluke.

Inače, Bosna i Hercegovina već je dobila prijedlog Sjedinjenih Američkih Država za nametanje novih, strožih sankcija Iranu od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Nacrt nove rezolucije, o kojoj bi Vijeće sigurnosti UN-a uskoro trebalo raspravljati, dostavljen je bh. predstavnicima u New Yorku i odmah je proslijeđen u Ministarstvo vanjskih poslova u Sarajevu. Konačnu odluku o tome hoće li BiH glasati za sankcije Iranu ili protiv njih, donijet će tročlano Predsjedništvo BiH.

Podsjetimo, američka državna tajnica Hillary Clinton u utorak je objavila da je SAD, zajedno s ostalim stalnim članicama Vijeća sigurnosti UN-a, dosegao dogovor o uvođenju novih sankcija protiv Irana zbog spornoga nuklearnog programa..

Kako je objasnila Hillary Clinton, s uvođenjem novih sankcija protiv Irana su se složile Velika Britanija, Kina, Francuska i Rusija, ali i Njemačka, koja nije stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, ali sudjeluje u pregovorima o iranskom nuklearnom programu. Prema pisanju Associated Pressa, s rezolucijom su se složili i Peking i Moskva iako su oni dosad bili protiv uvođenja novih sankcija Iranu.

Dogovor o sankcijama je postignut dan nakon što je Iran s Turskom i Brazilom postigao dogovor da će u Tursku dopremiti 1.200 kilograma nisko obogaćenoga urana u zamjenu za nuklearno gorivo za istraživački reaktor u Teheranu. Turska je nakon postignutog dogovora objavila da u dogovoru nema ništa što bi potaklo na uvođenje sankcija protiv Irana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*