BiH će se morati odlučiti hoće li podržati Iran ili Ameriku

vijecesigurnosti-3 Sva je prilika da će se Bosna i Hercegovina uskoro, prilikom glasovanja u Vijeću sigurnosti o nametanju strožijih sankcija Iranu, morati opredjeliti hoće li podržati Ameriku ili Iran. Veleposlanici šest svjetskih sila u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, čija je BiH nestalna članica, nastavljaju razgovore o strožijim sankcijama Iranu, izvještaji agencija govore da pregovori teku dobro, a “Dnevni avaz” piše da se istovremeno u BiH intenziviraju lobiranja u vezi s tim kakav će stav BiH zauzeti kada rezolucija o sankcijama dođe na dnevni red Vijeća sigurnosti.
Desetak dana ranije “Dnevni avaz” je pisao kako bi se moglo dogoditi da glas BiH odlučujući, nakon čega su se aktivirale, kako Dnevni avaz” doznaje, različite lobističke skupine unutar političkih struktura na vlasti.
List ističe da suzdržanost prilikom glasovanja ne predstavlja ozbiljnu opciju, jer bi i na taj način BiH odbila podržati namjere američke administracije, dakle suzržavanje od glasovanja imalo bi praktički jednak politički efekt kao i glasovanje protiv. Iran je, pak, već uputio bh. vlastima svoje argumente zašto Sarajevo ne bi smjelo podržati sankcije, a “Avazovi” dobro upućeni izvori kažu da to zasigurno neće biti jedini način na koji će Teheran pokušati lobirati protiv namjera SAD i to upravo preko Sarajeva. Lobiranja da BiH bude protiv sankcija Iranu ili barem suzdržana pri glasanjima su, prema nekim analizama, već počela i to, što je posebno zanimljivo, iz štaba stranke SDA-Sulejman Tihić, koja se pokušava predstaviti kao saveznik SAD u BiH, tvrdi “Dnevni avaz”, te navodi da je Tihić u posljednje vrijeme je, kao svoje bliske saradnike, savjetnike i članove Odbora za sigurnost, okupio ljude poput Fikreta Muslimovića, Envera Mujezinovića ili Bakira Alispahića, koji su, posebno u medijima, usko povezivani s Iranom i ulogom koju je ta zemlja imala tokom rata u BiH i neposredno nakon njega.
List kao vrlo značajnu navodsi i činjenica i da se Turska, koja ima snažan utjecaj i na aktuelnog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića, već izjasnila protiv nametanja novih sankcija Iranu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*