BiH će zatražiti izručenje Vlahovića

veselinvlahovic1Nakon službene potvrde španjolskog ministarstva unutrašnjih poslova o uhićenju Veselina Vlahovića – Batka, koji se sumnjiči za desetine ubistava u sarajevskim naseljima Grbavica i Vraca od 1992. do 1995. godine, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je izdao nalog veleposlanici BiH u Madridu Željani Zovko da poduzme sve potrebne mjere i pripremne radnje neophodne za otpočinjanje postupka izručenja, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. Tužteljstvoo BiH će tijekom dana dostaviti Ministarstvu pravde BiH zahtjev za ekstradiciju koji će potom, pposredstvom Ministarstva vanjskih poslova BiH, biti dostavljeno nadležnim tjelima
Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je u utorak da je u Altei, na istoku zemlje, uhićen osumnjičeni srpski ratni zločinac Veselin Vlahović, kojega Bosna i Hercegovina traži zbog više od stotinu ubojstava počinjenih između 1992. i 1995. u toj zemlji.
Za Vlahovićem, nazvanim “monstrumom s Grbavice”, izdane su tri međunarodne tjeralice, među kojima je jedna za genocid. On je u studenome 1999. uhićen u Crnoj Gori, gdje je služio zatvorsku kaznu zbog drugih djela, a dvije godine poslije pobjegao je iz zatvora. Haaški sud dopustio je 1999. godine vlastima BiH da protiv Vlahovića vode sudski proces.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*