Deportirano pet libijskih državljana koji su u BiH bili došli na liječenje

imigracijski-centarPet državljana Libije, koji su sredinom prošlog mjeseca doputovali na liječenje i rehabilitaciju u lječilištu “Reumal“ u Fojnici, danas su odlukom Službe za poslove sa strancima deportirani u matičnu zemlju.

Riječ je o libijskim ranjenicima koji su u noći sa ponedjeljka na utorak sudjelovali u tučnjavi gdje je jedan državljanin Bosne i Hercegovine zadobio lakše ozljede, priopćio je Press ured Službe za poslove sa strancima.

U provedenom postupku inspektori za strance došli su do saznanja da su deportirane osobe i u ranijem periodu u fojničkim ugostiteljskim objektima stvarali probleme izrazito incidentnim ponašanjem.

Zbog remećenja javnog reda i mira platili su novčane kazne po prekršajnim nalozima koje im je izdala fojnička policija, te su odmah stavljeni pod nadzor Službe za poslove sa strancima smještanjem u Imigracijski centar u Istočnom Sarajevu.

Služba je ovoj grupi libijskih državljana zbog nepoštivanja javnog poretka Bosne i Hercegovine poništila vize i izrekla mjeru protjerivanja sa zabranom ponovnog ulaska u naredne tri godine.

Press ured Službe za poslove sa strancima podsjeća da su slični problemi evidentirani i u svibnju prošle godine kada je grupa libijskih ranjenika boravila na rehabilitaciji u sarajevskoj banji Terme. Tada je ukazano na mogućnost otkazivanja gostoprimstva u BiH, odnosno poništenja viza i protjerivanja iz BiH ako ukoliko se slični incidenti ponove.

Svi strani državljani koji borave u Bosni i Hercegovini dužni su poštovati njen pravni poredak svjesni činjenice da neće biti toleriran, već sankcioniran bilo koji vid nepoštivanja Ustava i zakona naše zemlje, priopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*