BiH do kraja godine teško može do statusa kandidata za EU

Bosna i Hercegovina teško može do kraja godine postati kandidat za članstvo u Europskoj uniji, izjavio je zamjenik šefa Delegacije EU i EUSR-a u BiH Renzo Daviddi.

“Mislim da bi to bilo vrlo teško, ne zbog političkih razloga, nego čisto tehničkih. Još čekamo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da stupi na snagu. Onda imamo proceduru aplikacije. Tada će Vijeće EU uzeti aplikaciju u razmatranje i od Komisije EU tražiti mišljenje o stupnju spremnosti zemlje da postane kandidat. To će uzeti dosta vremena”, obrazložio je Daviddi.

No, izrazio je nadu da će na sastanku političke šestorke kod predsjednika HDZ-a Dragana Čovića doći do dogovora u vezi sa slučajem “Sejdić i Finci”, ističući da smatra da je sada riječ “tek o finom podešavanju tehničkih detalja”.

Daviddi je rekao da je način rada Delegacije EU i EUSR-a u BiH takav da puno odgovornosti prebace lokalnim institucijama i političkim akterima, te da ne žele nametati rješenja.

“Sankcije su nešto što postoji kao mogućnost. Ali, jasno je da mi ne želimo nametati rješenja. Želimo da dođemo bliže rješenjima na način da procesi idu preko lokalnih političara. To ništa ne može zamijeniti”, izjavio je Daviddi za Nezavisne novine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*