BiH do rujna mora završiti plan upravljanja stećcima

Rujan je rok do kada bi se trebao završiti plan upravljanja stećcima u Bosni i Hercegovini, a kandidatura za upis na Unescovu Listu svjetske baštine trebala bi biti podnesena u ožujku sljedeće godine.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kaže kako slijede vrlo intenzivne aktivnosti na zaštiti nadgrobnih spomenika, zbog čega je danas u Banjoj Luci i organiziran sastanak s predstavnicima nadležnih ministarstava, zavoda i općina iz Republike Srpske na čijoj teritoriji se nalaze neki od tih nadgrobnih spomenika.

Potrebno je dokazati, podsjeća, da su stećci i nekropole dio kulturne baštine ovih prostora koja treba da bude zaštićena i koja je do sada bila van domašaja svjetske javnosti.
Ukazavši na važnost ovog projekta za BiH i njena oba entiteta, Nović je dodao da bismo time i svijetu pokazali kako štitimo svoju baštinu koja je toliko dugo godina praktično bila prepuštena propadanju, jer su mnoge nekropole bile potpuno uništene ili doživljavaju svoju drugu fazu rušenja.

Uoči današnjeg predstavljanja u Banjoj Luci projekta “Nominacija stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a” i ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović ukazao je na značaj ovog projekta, imajući u vidu da se 10 od 22 nekropole sa stećcima nalaze na području devet općina RS-a.

Na sastanku u Zagrebu, održanom u prosincu prošle godine, predstavnici zemalja sudionica u projektu – BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore prezentirali su dosad završene aktivnosti na izradi potrebnih dokumenata, te definirali dalje korake u realizaciji projekta upisa stećaka na Listu svjetske baštine UNESCO-a.

BiH je u okviru projekta nominirala najveći broj nekropola stećaka – njih 22, jer se na njenom tlu i nalazi najveći broj od oko 60.000 ovih srednjovjekovnih kamenih nadgrobnih spomenika.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*