BiH dobiva još dva granična prijelaza za izvoz hrane u Hrvatsku

Bosna i Hercegovina ima ozbiljna obećanja da bi granica s Hrvatskom, osim dogovorena dva granična prijelaza po europskim standardima, mogla dobiti još dva prijelaza za izvoz proizvoda biljnog i životinjskog porijekla nakon ulaska Hrvatske u EU, piše današnji Dnevni list.

Tako se osim dogovorenih prijelaza Stara Gradiška i Bijača-Metkovići, koji se osposobljavaju da budu u potpunosti u skladu s europskim zakonodavstvom, s EU-om i hrvatskim vlastima razgovara i o otvaranju prijelaza Izačić i Svilaj ili Orašje, što bi za početak omogućilo nesmetan izvoz roba koje zadovoljavaju standarde u Hrvatskoj i EU.

“Sadašnji problem za vlasti jest što dogovorena dva granična prijelaza još uvijek nisu tehnički opremljena”, rekao je Stjepan Krešić, zamjenik predsjedavajućeg u zajedničkom državnom povjerenstvu za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, promet i komunikacije i član komisije za europske integracije.

Naglasio je da svi čekaju proračun u kojem je osiguran novac za ovu namjenu, ali i kako još uvijek nije završen proces certifikacije za laboratorije koji bi trebali davati certifikate za robu životinjskog i biljenog porijekla od europskih institucija.

Izvoz domaćih prehrambenih proizvoda u EU za BiH postao je jedan od gorućih problema, jer BiH u EU od ukupnog prehrambenog asortimana za sada može izvoziti ribu, a uprkos ranijim pozitivnim očekivanjima za mogućnost izvoza piletine i jaja od europske inspekcije dobili smo negativnu ocjenu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*