BiH ima velike potencijal u obnovljivim izvorima energije

Sektor obnovljive energije Bosne i Hercegovine zreo je za međunarodne investicije. Građani BiH će profitirati od toga – ali samo ako energetska politika bude razumna, transparentna i brzo iskorištena, izjavio je danas posebni predstavnik EU-a Valentin Inzko.

Kako je priopćeno, Inzko se putem video linka obratio bosanskohercegovačkim parlamentarcima i predstavnicima ministarstava koji sudjeluju u studijskom posjetu njemačkoj pokrajini Saarland koji se fokusira na sektor energetike, a organizirala ga je Vlada Saarlanda i Ured specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini kao dio programa “Parlament za Europu”.

“Kao jedini izvoznik energije na zapadnom Balkanu, Bosna i Hercegovina ima potencijal da ovaj ogromni prirodni resurs pretvori u instrument ekonomske transformacije zemlje”, rekao je specijalni predstavnik EU-a i konstatirao da je Njemačka, koja je nedavno najavila svoju namjeru da postane svjetski lider u obnovljivoj energiji, već aktivna u sektoru obnovljive energije BiH.

“Potencijal za jačanje energetskog sektora zasnovanog na hidroenergetskim potencijalima, biomasi i vjetru u Bosni i Hercegovini je ogroman”, rekao je Inzko, ali je upozorio da je trenutni zastoj u investiranju u infrastrukturu za prijenos električne energije zbog političkih neslaganja “pretvorio potencijalni pokretač ekonomskog razvoja u ekonomski hendikep”.

Ponavljajući zaključke sastanka inicijative “Građani za Europu”, održanog u Sarajevu prije dvije sedmice, specijalni predstavnik EU pozvao je na veću koordinaciju među svim razinama vlastima te između vlasti i civilnog društva, kao i na brzu uspostavu odgovarajućeg državnog tijela sa ciljem potpomaganja investiranja u “čistu” energiju kako bi se do maksimuma iskoristio potencijal energetskog sektora Bosne i Hercegovine.

Inzko je rekao da bi Bosna i Hercegovina “trebala da radi na tome da svoj ogromni potencijal u obnovljivoj energiji pretoči u nova radna mjesta, veći prihod i veće ekonomske mogućnosti za poduzeća i pojedinačne potrošače“, te je naglasio da bi se ovo moglo ostvariti putem “pragmatične i kreativne strategije energetskog sektora”.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*