BiH je ostvarila napredak prema članstvu u NATO-u

nato-symbol1Bosna i Hercegovina je ostvarila napredak u procesu ispunjavanja uvjeta za viznu liberalizaciju, izjavio je veleposlanik BiH pri NATO-u Nikola Radovanović u razgovoru za Deutsche Welle. Kada je u pitanju reforma odbrane Radovanović smatra da bi ministri zemalja članica NATO-a u travnju ponovo mogli da razmatraju aplikaciju BiH za pristupanje Akcijskom planu za članstvo.
Na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a u prosincu, BiH nije dobila poziv da se priključi Akcijskom planu za članstvo u NATO. Ministri su tada istakli da se u vezi s članstvom BiH u NATO-u ne postavlja pitanje “da li” već “kada”, ali i izrazili zabrinutost oko neuspjeha bh. lidera da postignu kompromis oko neophodnih reformi u zemlji.
Upravo se rješavanje političko-institucionalnih pitanja u BiH smatralo jednim od preduvjeta za dalji napredak zemlje, i to ne samo u pravcu Europske unije, nego i u pravcu članstva u NATO-u. Radovanović je za DW izjavio da pitanje ustavnih promjena nije išlo na ruku niti jednoj niti drugoj strani u procesu pristupanja BiH NATO, te da su sada očekivanja, u tom pravcu, manja. Sa druge strane, napredak BiH prema NATO je i interresorna stvar, a sva ministarstva BiH imaju indikatore koji govore u prilog napretka, smatra Radovanović.
U Misiji BiH pri NATO-u očekuju da se 22. travnja u Talinu, na ministarskom zasjedanju NATO-a, ponovo razgovara o aplikaciji BiH za članstvo u MAP, što je korak koji prethodi punopravnom članstvu u Sjeveroatlanskom savezu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*