BiH jedina europska zemlja bez popisa pučanstva ove godine

Zamjenica direktora Agencije za statistiku BiH Slavka Popović izjavila je da će BiH biti sigurno jedina europska zemlja u kojoj popis pučanstva neće biti obavljen u ovoj godina, te da se ne zna kada će to biti učinjeno.

Ona je navela da Agencija za statistiku BiH radi na pripremama koliko je to moguće, s obzirom da još nije usvojen zakon o popisu pučanstva u BiH, niti je počela realizacija dva IPA projekta koji su namijenjeni nabavci opreme, odnosno pripremi i organizaciji popisa.

– Početkom godine eksperti Eurostata izradili su procjenu koliko nam je potrebno vremena za pripremu popisa od usvajanja zakona. Te procjene se podudaraju s našim – od usvajanja zakona pa do početka popisa neophodne su pripreme od devet do 12 mjeseci,  dodala je Popovićeva.

Ona je za portal Jabihueu rekla da se u ovoj godini maksimalno može očekivati provođenje pilot-popisa, što je nezaobilazno u pripremi popisa.

Posebno pitanje je usvajanje proračunaa, jer je za popis neophodno izdvojiti oko 42 milijuna KM.

– To je standardna cijena i podudara se s onom koju plaćaju zemlje u području – nešto malo više od pet eura po stanovniku, napominje Popovićeva.

Ona pojašnjava da će u popisu biti angažirano oko 25 000 ljudi – metodologa, instruktora, supervizora, kontrolora, popisivača, članova popisnih biroa i komisija.

Kamen spoticanja pri usvajanju zakona je pitanje trebaju li se u popisnom upitniku naći i pitanja o nacionalnom, vjerskom i jezičkom opredjeljenju građana.

Visoki europski dužnosnici prošle godine su tražili hitno usvajanje zakona o popisu, ističući da bez popisa neće biti moguće vođenje procesa pristupanja BiH EU, podsjeća agencija Srna.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*