BiH mora riješiti pitanje vojne imovine ako želi u NATO

Zamjenica ministra vanjskih poslova BiH Ana Trišić-Babić sastala se 1. rujna 2010. godine s otpravnikom poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u BiH Jonathanom Mooreom, kojom prigodom mu je uručila nacrt Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) koji je sačinio NATO koordinacijski tim Vijeća ministara BiH.

Zamjenica ministra je istaknula da je jedan od vanjskopolitičkih ciljeva BiH članstvo u NATO-u i informirala da će NATO koordinacijski tim Vijeća ministra BiH, na čijem je čelu, nastaviti aktivnosti na ispunjavanju tog cilja, bez obzira na odgađanje prijema BiH u Akcijski plan za članstvo (MAP) i usprkos pokušaju obezvrjeđivanja rada na ovom procesu od stane pojedinih medija. Dodala je da će aktivnosti NATO koordinacijskog tima BiH biti usmjerene na daljnji rad unutar Individualnog akcijskog plana partnerstva (IPAP).

Otpravnik poslova Moore je iskazao zadovoljstvo time što je Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH 1. rujna 2010. godine potvrdio odluku o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u mirovnu misiju u Afganistan, koju je donijelo Predsjedništvo BiH, a prethodno potvrdio i Predstavnički dom, čime je kompletna zakonska procedura završena.

Istaknuo je da pitanje rješavanja vojne imovine i dalje ostaje uvjet za MAP i zadaća koja se mora izvršiti, na čemu treba aktivnije raditi nakon Općih izbora u BiH. Dodao je da je uvjet iz Talina bio jasan kao i poslana poruka, te da cilj NATO-u nije traženje krivca za odgađanje prijema u MAP, već iznalaženje načina za konačno rješenje tog pitanja, priopćeno je iz MVP BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*