BiH nakon Bruxellesa: Čović i Ljubić zadovoljni, SDA odbacuje postignuti sporazum

sestorka-brux

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice 1990 Božo Ljubić kazao je danas da je zadovoljan ishodom današnjeg sastanka održanog u Bruxellesu s generalnim direktorom za proširenje Stefanom Sanninom u vezi s provođenjem presude “Sejdić-Finci”.

Ljubić je u izjavi za Agenciju Fena kazao da bi tjedni koji slijede sve do 12. travnja trebali biti iskorišteni za ozbiljne razgovore kako bi se izradio konačan model implementacije Međunarodnog suda za ljudska prava u slučaju “Sejdić i Finci”.

“Potvrdili smo principe na sastanku koji su dogovoreni u okviru nove parlamentarne većine, a približeni su i koncepti kako bi se došlo do modela implementacije presude”, podcrtao je Ljubić. Kako je pojasnio lideri su se opredijelili za izravan izbor članova Predsjedništva BiH jednoga iz Republike Srpske, dva iz Federacije BiH i to prvenstveno slijedeći ustavnu strukturu dva entiteta.

“Republika Srpska bila bi jedna izborna jedinica, a u Federaciji BiH bi se izbor članova Predsjedništva bazirao na deset županija koje su ustavne kategorije u FBiH. Tako da će dani narednog mjeseca biti iskorišteni za razgovore s predstavnicima Europske komisije o bilateralnom i multilateralnom formatu”, naglašava Ljubić.

Napomenuo je i da se s dogovorenim slažu lideri šest stranka HDZ BiH, HDZ 1990, Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Savez za bolju budućnost (SBB) BiH i Srpska demokratska stranka (SDS), dok se s ovim prijedlogom ne slažu u Stranci demokratske akcije (SDA).

“Ovih šest stranaka opredijelilo se da na danas ustanovljenom konceptu rade na dogovoru oko modela. Vjerujem da bi dogovor mogao biti postignut i današnji sastanak predstavlja napredak u odnosu na dosadašnje pregovore”, kazao je na kraju Ljubić.

Iz Delegacije Europske unije u BiH, u zajedničkom pismu visoke predstavnice Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton i europskog komesara za proširenje i politiku susjedstva Štefan Fule, istaknuta su njihova očekivanja prema kojima bi politički sporazum o provođenju presude “Sejdić i Finci” trebao biti postignut do kraja ožujka ove godine.

Taj politički sporazum, i vremenski okvir za njegovo provođenje, bila je centralna tema današnjeg Dijaloga na visokom nivou o procesu pristupanja između Europske unije i Bosne i Hercegovine.

Kako bi se osiguralo uspješno rješavanje tog pitanja, ključnog za proces europskih integracija BiH, te pripremio sastanak 11. travnja, generalni direktor za proširenje Stefano Sannino je pozvao lidere sedam vodećih političkih partija iz BiH i njihove stručnjake na konsultacije u Bruxelles.

Stranka demokratske akcije BiH (SDA) odbila je sporazum o implementaciji presude u slučaju “Sejdić i Finci” koji je danas postignut u Bruxellesu. SDA smatra da sporazum ne rješava pitanje suštine presude u odnosu na kategoriju ostalih građana koji ne pripadaju konstitutivnim narodima.

“Osim što je samo formalno ostavljena mogućnost da se i oni mogu kandidirati, sve ostalo preferira izbor kandidata iz reda konstitutivnog naroda”, navedeno je u priopćenju.

Također, pojašnjava SDA, ovim sporazumom uvodi se asimetrija u izboru članova Predsjedništva BiH jer RS ostaje jedna izborna jedinica, a FBiH se, umjesto jedne izborne jedinice kako je do sada bilo, dijeli na deset izbornih jedinica – županija.

“Na taj način svaka županija dobiva tri elektora, čime se diskriminira bošnjački narod, jer županija s hrvatskom većinom dobivaju isti broj elektora kao i županije s bošnjačkom većinom. Također, jedan glas u županijama s hrvatskom većinom vrijedi koliko i pet glasova u županijama s bošnjačkom većinom”, pojašnjeno je.

Umjesto da se ovom presudom ojača građanski segment vlasti, stava je SDA, sporazum ojačava etnički koncept i uvodi novu diskriminaciju na štetu bošnjačkog naroda i predstavlja gore rješenje od rješenja utvrđenog Dejtonskim sporazumom, priopćeno je iz Službe za odnose s javnošću SDA.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*