BiH nakon uhićenja Mladića obnavlja tužbu protiv Srbije za genocid!?

Dokaže li se na predstojećem haaškom suđenju bivšem ratnom zapovjedniku vojske bosanskih Srba Ratku Mladiću kako je vlast u Beogradu kontaktirala s njim u vrijeme kada je počinjen genocid u Srebrenici bio bi to osnov za reviziju postupka kojega je Bosna i Hercegovina vodila protiv Srbije pred drugim haaškim sudom – Međunarodnim sudom pravde (ICJ) podnoseći tužbu za povredu konvencije o genocidu, ocijenio je zastupnik BiH pred ICJ-em Sakib Softić.

“Sada je dovoljno da postoji presuda u ‘slučaju Mladić’ u kojemu se u nekoliko rečenica navodi da su u Beogradu znali što Mladić namjerava uraditi (u Srebrenici) ili što se uopće zbiva”, izjavio je Softić kako ga u utorak citira “Dnevni avaz”

Ukoliko bi međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) potvrdio kako su u Beogradu znali da će Mladić počiniti genocid nad Bošnjacima Srebrenice bio bi to ključni temelj za obnovu postupka pred ICJ-em, pojasnio je Softić.

Odlučujući po tužbi BiH protiv bivše SR Jugoslavije odnosno Srbije kao njene pravne sljednice, ICJ je u veljači 2007. godine donio presudu u kojoj je odbacio odgovornost Srbije za genocid no potvrdio je kako su snage bosanskih Srba genocid počinile u Srebrenici uz logističku potporu vojnih snaga SRJ te kako je Beograd obvezan sudjelovati u privođenju osoba umiješanih u te zločine.

Softić drži kako je problem u dokazivanju umiješanosti Srbije u genocid u Srebrenici bio to što optužba nije mogla doći do stenograma telefonskih razgovora vođenih između Mladića i Slobodana Miloševića u vrijeme pada Srebrenice. Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju raspolagao je tim stenogramima koje im je dostavio službeni Beograd no nisu ga dali Međunarodnom sudu pravde jer je takav dogovor s Beogradom postigla bivša haaška tužiteljica Carla del Ponte.

Prema pravilima ICJ-a, BiH može podnijeti zahtjev za reviziju presude osnosno obnovu postupka protiv bivše SRJ u razdoblju od deset godina po donošenju presude. Uvjet za to je osiguranje novih dokaza koji bi poduprli tužbu.

Ukoliko bi se pokušala obnova postupka za to bi bila potrebna i odluka Predsjedništva BiH no nije vjerojatno kako bi suglasnost za to dao srpski član tog tijela Nebojša Radmanović.

2 Comments

  1. Srbi i Hrvati tribvaju jedni drugima sve oprostiti jer je to kršaćnski. Mi smo braća po krvi i najljepše nam je bilo zajedno u našoj zajedničkoj domovini Jugoslaviji. Zato se zalažem za obnovu Jugoslavije kao fleksibilne i demokratske zajednice suverenih država i naroda u kojoj će gospodarski, kulturni i svaki drugi razvitak bit daleko brži i dinamičniji nego li je sada slučaj kad u Hrvatskoj imamo 350 tisuća nezapošljenih a u Srbiji još 750 tisuća.

  2. Dragi moj Jovo…pardon Jure..Mi nismo bili protiv Jugoslavije ali njesmo protiv Srboslavije.Znači može Juga ponovo..može.Ali..prije toga treba Srbiju smannjiti toliko da ne može biti dominantna u toj Jugi tj. dajte Hrvatima Vojvodinu,Bosancima Sandžak,Kosovo je riješeno.To što ostane neka se zove Srbija i neka uđe u konfederaciju Europskih nezavisnih država Jugoslavije (K.E.N.D.Y.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*