BiH ne može Niku Lozančića izručiti Hrvatskoj

nikolozancic1 Ministarstvo pravde BiH još nije službeno informirano o zahtjevu Općinskog suda u Zagrebu za određivanje pritvora zamjeniku predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zamjeniku predsjednika HDZ-a BiH Niki Lozančiću, kao ni o raspisivanju međunarodne tjeralice za njim. No, i kad zahtjev za izručenje stigne, BiH mu ne može udovoljioti jer! Doduše, Ustav BiH ne brani izručivanje građana BiH drugim zemljama, već da to, kako je objasnio tajnik Ministarstva pravde Jusuf Halilagić, onemogućava Zakon o krivičnom postupku BiH.
“BiH u ovom slučaju ne može Hrvatskoj izručiti Lozančića. Jedino što je moguće jest da Hrvatska pravosudnim organima BiH ustupi postupak krivičnog gonjenja. Ako bi se to dogodilo, to znači da bi mu se za isto krivično djelo za koje se tereti u Hrvatskoj sudilo pred našim pravosuđem”, izjavio je Halilagić za “Oslobođenje”.
On je istakao da je BiH sa Hrvatskom nedavno sklopila izmjene sporazuma prema kojima je osobi pravomoćno osuđenoj na zatvorsku kaznu, a koja ima dvojno državljanstvo, ostavljena mogućnost izbora gdje će služiti kaznu, ali da u “slučaju Lozančić” još nije vođen krivični postupak i nema presude.
Halilagić dodaje da će Lozančić, ako napusti teritorij BiH, temeljem međunarodne tjeralice biti uhapšen kojoj god državi da se nađe. “U tom slučaju, svaka država gdje bude priveden može odlučiti hoće li će ga izručiti Hrvatskoj”, objasnio je on.
Pravosudni organi Hrvatske terete Lozančića da je u proteklih deset godina nezakonito primao hrvatsku mirovinu, iako je kao dužnosnik Federacije BiH i Parlamenta BiH bio financijski adekvatno zbrinut, čime je hrvatski proračun oštetio za oko 600.000 kuna, odnosno oko 160.000 KM.
Izvor: Sarajevo-x.com

1 Comment

  1. lozancic je sada kriminalac,,da li je uopste ucesnik domovinskog rata,,uhvacen je jos jedan lopov koji je dio hrvatskog naroda u bih,,nije on sam sebi tu mirovinu dodijelio,,,pravosudni organi hrvatske su osudili i heroja MIRKA NORCA na 12+6 godina robije.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*