BiH neće u EU ni za deset godina, a ulazak Hrvatske veliki je udarac za bh. gospodarstvo

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocjenjuje da je 2013. ključna godina za kandidaturu BiH za ulazak u Europsku uniju, ali smatra da do prijema naše zemlje u europsku zajednicu država neće doći bar za narednih 10 godina.

“Daleko smo od EU i mislim da nemamo šansi za ulazak u Uniju u narednih 10 godina. To je moja procjena i volio bih da griješim”, dodao je Šarović.

Šarović je sinoć za bijeljinsku BN televiziju izrazio zabrinutost jer će BiH ulazak Hrvatske u Europsku uniju dočekati nespremna. Ističući da će ulaskom Hrvatske u Uniju gospodarstvo BiH mnogo izgubiti, naglasio je da nijedan proizvod koji ne ispunjava Europske standarde više neće moći biti izvezen u Hrvatsku.

“BiH se nije pripremila za ovaj događaj i taj zaostatak će gospodarstvo itekako da osjeti u negativnom smislu. Taj ogromni zaostatak, koji se mjeri godinama, ne možemo objektivno stići ili stići u potpunosti. To vrijeme smo, na neki način prespavali, jer se za ulazak Hrvatske u EU znalo i prije dvije godine”, kazao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Šarović je naglasio da bi se ulazak Hrvatske u EU dočekao “u mnogo komotnijoj atmosferi” da su nadležne institucije reagirale na vrijeme.

Ključni ekonomski partneri BiH su Srbija, Hrvatska i Njemačka i ona mora da imati dobre odnose s ovim državama, rekao je Šarović i istaknuo da se i Sarajevo i Beograd moraju što više orijentirati na jačanje međusobnih odnosa.

Kazao je da BiH mora jačati odnose sa Srbijom te da se Sarajevo “mora otvoriti i usmjeriti ka Srbiji da suradnja ne bi ostala samo na relaciji Republike Srpske i Srbije”.

“Jedan broj političara je ‘zarobljenik sindroma okretanja unazad’ i mislim da to nije dobro. U realnom životu i praksi će se dogoditi da odnosi dviju zemalja zaostaju u mnogim elementima, ali da odnosi Republike Srpske i Srbije napreduju i to jeste činjenica, na štetu drugog dijela BiH, Federacije BiH, što smatram da nije dobro”, kazao je Šarović.

Upozorio je i da će 2013., po svim ekonomskim pokazateljima, biti gora od ove godine.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*