BiH neće u Europsku uniju prije 2030.!?

Na Croatia Summitu u Dubrovniku čelnici država Europske unije naglasili su važnost nastavka njezina proširenja na Balkan, no realnost je sasvim drukčija; Hrvatska u EU ulazi doslovce u posljednji trenutak, a ako je suditi prema dokumentu koji je ovog proljeća sastavila nizozemska vlada, novo proširenje može se očekivati tek 2030. godine!
Kako piše Vjesnik u broju od ponedjeljka, Unija je umorna od proširenja, službeni Bruxelles zaokupiran je rješavanjem cijelog niza unutarnjih problema, a u trenucima krize, posebice one financijske, vladama zemalja EU-a ako je teško svojim građanima prodati ideju o proširenju. Zbog toga će se kriteriji za ulazak još pooštriti. Kako sada stvari stoje, najsnažniji ali i jedan od najvažnijih zagovornika nastavka proširenja na zemlje europskog jugoistoka, bit će Hrvatska.

Dokument je sačinjen kako bi nizozemski parlament mogao raspravljati o stanju u Europskoj uniji. Vrlo jasno naznačuje što Nizozemska misli u kojem bi se smjeru trebala kretati cijela integracija.

Nizozemska želi da EU ojača kao područje blagostanja, da ima jaču ulogu u svijetu, da se efikasnije bori protiv svih negativnih pojava, riješi pitanje ilegalnih migracija i zdravstveni sustav, no takav pristup znači da će se EU u nadolazećem razdoblju više okrenuti prema sebi, a ne prema pitanju proširenja. Stoga nizozemska vlada preporučuje kako je “od najveće važnosti funkcioniranje pravne države” pa bi “države zapadnoga Balkana, prema očekivanjima, mogle pristupiti Uniji do 2030. godine”, piše Vjesnik.

3 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*