BiH nudi Hrvatskoj rješenje za autocestu do Dubrovnika

Pomoćnik ministra za komunikaciju i transport BiH Izet Bajrambašić rekao je za Dnevniku 3 HTV-a da BiH ima prijedlog na osnovu kojeg bi se riješila i prometna povezanost juga Hrvatske. Riječ je o prijedlogu povezivanja schengenskih prostora EU-a, koji još nije predočen Europskoj uniji jer BiH to prvo želi riješiti s RH.

Prema prijedlogu radi se o nastavku autoceste Metković-Neum-Doli-Osojnik, a koridor bi se račvao 7-8 km od magistrale u Neumu. Jedan krak bi išao prema BiH, a drugi prema Dubrovniku. Taj bi dio bio potpuno zatvoren i njime bi se putovalo bez zaustavljanja. Sada predstoje razgovori ministara prometa RH i BiH, rekao je Bajrambašić.

Dodao je kako bi se kružnim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi video nadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom.

Takav prijedlog predstavljen je danas u Dubrovniku. Predstoje razgovori dvaju ministara (RH i BiH), vjerojatno i nekakav sporazum s Hrvatskom te zahtjev Hrvatske za koncesijom.

Sličnu ideju iznio je i novi hrvatski ministar ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić. “Mogu odgovorno reći da će jedan od prvih mojih poteza biti sastanak sa bosanskim ministrom prometa i transporta oko dogovora koridora iza Neuma, koji će prolaziti teritorijem BiH, kako bi se na taj način otvorio hrvatski jug”, rekao je Hajdaš Dončić nakon imenovanja na novu dužnost.

Dosad prometnu izoliranost krajnjega hrvatskog juga nije uspjela pobijediti nijedna vlada. Pokušaj povezivanja velebnim pelješkim mostom nije uspio, pa će se pokušati jeftinija varijanta – cesta preko BiH. Tako je sve izglednije da će izgradnja Pelješkog mosta čekati bolja vremena. S ovakvim rješenjem ne slaže se dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić (HDZ), a podijeljeni su i stručnjaci i javnost. [htv]

2 Comments

  1. “Dodao je kako bi se kružnim tokovima riješilo da se jedan krak da na koncesiju Hrvatskoj, imao bi video nadzor i Hrvatska bi potpuno upravljala tom cestom.”

    Misli li ministar Bajramović na taj način upravljati i Lukom Ploče?

  2. B&H RJESENJE ZA AUTO CESTU DO DUBROVNIKA ?

    Ovaj plan koliko se vidi ne predvidja izlaz(izlaznu rampu) s auto ceste prema Neumu a niti iz Neuma izlaz na auto cestu u pravcu Dubrovnika.Prema tome za sam grad Neum ovaj plan je beskoristan.Ovaj plan je definitivno opterecen nekom vrstom medjudrzavnog separatistickog kompleksa.S obzirom da od velikog saobracaja buduce auto ceste nitko se ne moze zaustaviti u Neumu te OSTAVITI niti jedan turisticki euro gradu je apsurd.To je jednako sabotazi razvoja Neuma.Sama ponuda kontrole jednog kraka Hrvatskoj je bacanje prasine u oci .Ovo je neka vrsta planske izolacije Neuma.U demokratskom poretku bi trebalo dozvolit gradjanima Neuma glasanje dali se slazu s bilo kojim planom.Narod nije ovca.
    Pozdrav ,Branko

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*