BiH podnosi kandidaturu za članstvo u EU do kraja 2010.

Alkalaj-Fule Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj sastao se u petak u Bruxellesu s komesarom EU za proširenje i susjedsku politiku Štefanom Füleom.
Ministar Alkalaj i komesar Füle su razgovarali o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, liberalizaciji viznog režima, aplikaciji BiH za članstvo u EU, regionalnoj suradnji i napretku BiH ka EU.
Ministar Alkalaj je informirao komesara Fülea o dosadašnjim aktivnostima naše zemlje u vezi s liberalizacijom viznog režima, te naglasio da je Bosna i Hercegovina finalizirala obaveze iz Mape puta. Istakao je očekivanja BiH i svih njenih građana da će Europska komisija u što skorijem vremenu dati prijedlog za ukidanje viznog režima za bh. građane, čime će im se omogućiti da putuju bez viza u EU od sredine 2010. godine.
Komesar Füle je potvrdio da neće biti nikakvih novih uvjeta osim onih koji su naznačeni u Mapi puta. Istaknuo je da će Komisija analizirati izvještaje ekspertnih timova, te na osnovu ispunjenih uvjeta iz Mape puta uputiti preporuku Vijeću i Europskom parlamentu koji su nadležni za donošenje konačne odluke o ukidanju viza.
Razgovarano je i o pitanju podnošenja aplikacije Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, te obvezama koje iz toga proističu i značaju tog čina za dinamiziranje reformskog procesu u BiH. Komesar Füle ocijenio je značajnim aktivno učešće BiH u procesu regionalne suradnje, te pozdravio aktivnosti u tom pravcu.
Alkalaj je u Bruxellesu također istaknuo da BiH ne može sebi dopustiti dalja kašnjenja na putu prema Europskoj uniji.
“Želimo do kraja ove godine podnijeti zahtjev da nam se dodijeli kandidatura, jer nam to omoguće nastavak reformi. Ne možemo gubiti vrijeme i moramo da održimo momentum. Ako to ne uspijemo, gubimo dodatne dvije godine. Trebali bismo svakako da, u dogovoru s Europskom komisijom, odradimo potrebne uvjete, odgovorimo na par tisuća pitanja Upitnika i predamo aplikaciju do kraja 2010. godine”, rekao je Alkalaj.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*