BiH pokušava utvrditi iznos inozemnih donacija

PSBiH2Istražno povjerenstvo parlamenta BiH, čija je zadaća utvrđivanje iznosa i načina trošenja donatorskih sredstava pristiglih u BiH, uputit će upitnike na više od 60.000 adresa, kako bi dobilo odgovor o visini pristiglih donacija od 1996. godine do danas i načinu na koji su potrošene. Predsjednik povjerenstva Sefer Halilović kazao je da su pitanja upućena i donatorima, ali i korisnicima donacija: “Pitanje za donatore je koliko i kakve su donacije dali BiH i tko je primatelj, a za primateljee na koji način su ih potrošili”, kazao je Halilović, u izjavi koju je prenio sarajevski «Dnevni avaz».

– Brojem od blizu 60.000 adresa u BiH na koje šaljemo upitnike kao korisnicima donacija, mnogi će, vjerujem, biti iznenađeni. U to spadaju javna poduzeća, državne i humanitarne institucije, udruge građana, kaže Halilović, a po njegovim očekivanjima do kraja travnja bi povjerenstvo bi moglo imati opću sliku o tome koliko je novca stiglo u BiH. Ranije se špekuliralo o iznosima od 7, pa čak do 10 milijardi eura.

Povjerenstvo je nedavno odlučilo uputiti i javni poziv za dostavu relevantnih informacija i dokumentacije o prijemu i utrošku novčanih i nenovčanih donacija u razdoblju od 1996. do 2010. godine, i Centralnoj banci BiH, vjerskim organizacijama, kao i političkim strankama u BiH.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*