BiH odobren Akcijski plan za pristup NATO-u

NATO-tallinn Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a večeras su u Tallinnu odobrili Bosni i Hercegovini uključenje u Akcijski plan za ulazak u NATO (MAP), priopćio je glasnogovornik NATO-a James Appathurai. U zeleno svjetlo, Bosni i Hercegovini je priložen i zahtjev da tijekom procesa prijema riješi ključna pitanja vojne imovine, rekao je Appathurai.
Na početku neformalnog sastanka ministara vanjskih poslova glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmusen izjavio je da je BiH na korak od prijema u Akcijski plan. “Danas je BiH bliže ulasku u Akcijski plan za članstvo nego ikada ranije. Zaista je na samom pragu“, rekao je Rasmusen novinarima.
Glavni tajnik pohvalio je BiH zbog napretka u području reforme sustava odbrane i slanja pješčkog voda u Afganistan.
MAP je prvi korak prema punopravnom članstvu u najvećem vojnom savezu na svijetu, ali ne jamči brz ulazak, odnosno, kako napominju neki analitičari, mogu proći godine dok zemlja kandidatkinja ispuni uvjete koje on propisuje. Općenito, država koje želli ući u NATO mora dovršiti političke, demokratske i vojne reforme, mora biti u dobrim odnosima sa susjedima te mora imati podršku građana za članstvo u NATO-u.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*