BiH u posljednji tren izbjegla financijsku blokadu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o privremenom financiranju državnih institucija i međunarodnih financijskih obveza za prva tri mjeseca 2012., čime je u posljednjem trenutku izbjegnuta potpuna financijska blokada zemlje.

Odluka o privremenom financiranju u razdoblju siječanj-ožujak donesena je nakon što je parlament BiH u petak navečer na izvanrednoj sjednici donio proračun za 2011.

Proračun za godinu koja je na isteku donesen je na neuobičajen način – glasovima zastupnika iz šest političkih stranaka. Iako zakon nalaže da proračun predloži Predsjedništvo BiH na temelju projekcije Vijeća ministara, to je na osobnu inicijativu učinio samo predsjedatelj Predsjedništva Željko Komšić. Zastupnički je dom ipak konstatirao kako postoji zakonski i ustavni temelj za donošenje proračuna te je Komšićev prijedlog i prihvatio.

Očekuje se da novo Vijeće ministara koje bi trebalo biti formirano tijekom siječnja odmah nakon toga predloži proračun koji bi osigurao i nastavak kapitalnih ulaganja, koja su cijele 2011. godine bila blokirana.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*