BiH u Vijeću sigurnosti glasovala za sankcije Iranu

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda usvojilo je četvrti krug sankcija protiv Irana zbog njegovog kontroverznog nuklearnog programa. Dvanaest od 15 članica Vijeća, među kojima i Bosna i Hercegovina, glasovalo je za rezoluciju o sankcijama. Protiv su glasovali Brazil i Turska, a Libanon je bio suzdržan.

Sankcije uključuju zabranu putovanja i financijska ograničenja za osobe koje su povezane s iranskim nuklearnim i programom balističkih raketa, uključujući Revolucionarnu gardu i brodarsku kompaniji islamske republike. Rezolucijom se također proširuje embargo Ujedinjenih naroda protiv Tehrana i protiv bankarskog sektora.

“Glas Amerike” javlja da je američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Susan Rice izjavila kako sankcije nisu usmjerene na iranski narod, već na nuklearne ambicije vlade koja je izabrala put daljnje izolacije. Brazilski veleposlanik je izjavio da sankcije nisu djelotvorni instrument i da bi mogle dovesti do patnji iranskog naroda. Dodao je da bi one mogle i ugroziti sporazum koji je postignut uz posredstvo Brazila, a prema kojem bi Iran dio svog nisko obogaćenog urana slao u Tursku u zamjenu za nuklearno gorivo.

Iran je odmah odbacio ovu mjeru. Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je da rezolucija o striktnijim sankcijama nema nikakve važnosti i da bi je trebalo baciti u smeće “poput uporabljene maramice za nos”. Predsjednik Obama je izjavio kako ova rezolucija donosi najstrože sankcije s kojima je Iran ikad bio sučeljen. Međutim dodao je američki predsjednik, rezolucija ostavlja otvorena vrata i za diplomaciju. [HR / Glas Amerike]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*