BiH urediti tako da ni jedan narod nema više od 40, ni manje od 30 posto vlasti

U Bosni i Hercegovnin neće biti smiraja i napretka sve dok jednakopravnost svih nacija i vjera ne bude uspostavljena u potpunosti i na teritoriju cijele države, a ne samo njenih dijelova, rečeno je prilikom današnjeg susreta predsjedajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića sa nadbiskupom vrhbosanskim  kardinalom Vinkom Puljićem.

Čestitajući kardinalu i vjernicima Katoličke crkve predstojeći Božić, predsjedajući Bećirović rekao je za kvalitetno uređenje odnosa na relaciji država – vjerske zajednice nužno više konstruktivnog dijaloga i dobre političke volje. Ipak, dodao je on, postoje i prepreke koje je moguće otkloniti znatno brže, dosljednom primjenom Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini koji je donesen 2004. godine.

– Katolička crkva je svojevremeno predložila mehanizam za jednaka prava naroda, građana pa i vjernika – Bosna i Hercegovina kao ustavom uređena država četiri regije u kojoj niti jedan narod ne bi imao više od 40 a manje od 30 procenata vlasti, rekao je kardinal Puljić. On je Daytonski ustav danas uporedio sa luđačkom košuljom koja nam je svima navučena i naglasio da su takvom stanju doprinijeli predstavnici svih naroda koji su u proteklom periodu bili nositelji vlasti u Bosni i Hercegovini.

(Hrvatska riječ)

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*