BiH ustupila Karadžićevoj obrani tražene dokumente

Vlasti BiH odgovorile su na zahtjev Sudbenog vijeća Haaškog tribunala u vezi s dokumentima koje je za svoju obranu tražio bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, rekla je danas glasnogovornica Tribunala Nerma Jelačić.

– Krajnji rok za odgovor na zahtjev za predaju dokumenata iz arhiva BiH bio je ponedjeljak ovog tjedna i mogu potvrditi da je izvještaj tada predan kao povjerljiv, rekla je Jelačićeva na redovnom brifingu za novinare u Den Haagu.

Rok za predaju izvještaja o potrazi za dokumentima utvrđen je u raspravi 15. listopada, na kojoj je BiH predstavljala veleposlanica u Nizozemskoj Miranda Sidran-Kamišalić. Ta rasprava je zakazana zbog “sporog napretka” u suradnji vlasti BiH sa Tribunalom.

Kao sporno pitanje postavljena je “pretraga po pet preostalih zahtjeva obrane za dostavu dokumenata, među kojima su dokumenti u vezi sa švercom oružja za Armiju BiH transportnim avionima preko aerodroma u Tuzli u veljači i ožujku 1995. godine, čime su prekršeni embargo na letove i na naoružanje”.

Obrana je tražila i dokumente o djelovanju specijalnih jedinica “Laste” i “Bosna”, koje su “permanento bile zastupljene u borbama u Sarajevu”. Karadžić insistira da su te postrojbe odgovorne za likvidacije Srba i muslimana u Sarajevu i da će materijal koji je tražio pokazati da su za ono što se pripisuje Srbima najčešće odgovorni drugi.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*