Biskup Komarica blagoslovio obnovljenu crkvu u Kozarcu

Malobrojna katolička zajednica u Kozarcu kod Prijedora doživjela je u subotu 17. rujna 2011. veliku i nesvakidašnju radost zbog blagoslova obnovljene crkve Rođenja Blažene Djevice Marije (poznatije kao “kapela Male Gospe”) koja je srušena u proteklom ratu. Svečanu misu blagoslova predvodio je biskup banjolučki Franjo Komarica u zajedništvu s prijedorskim župnikom preč. Marijanom Stojanovićem i s još petoricom svećenika među kojima je bio i o. Mihajlo Stahnek, grkokatolički župnik u Kozarcu-Trnopolju i dekan Bosanskog dekanata Križevačke eparhije.

Na živopisnom lokalitetu zvanom Stara Pilana gdje se uzdiže ova crkvica, u šumovitom srcu Nacionalnog parka Kozara, tim se povodom okupilo stotinjak osoba, ne samo domaćih katoličkih vjernika Kozarca i prijedorske župe, nego većim dijelom i Kozarčana muslimanske vjeroispovijesti, kao i manji broj pravoslavnih vjernika.

Na početku misnog slavlja prijedorski župnik preč. Marijan Stojanović, na teritoriju čije župe se nalazi i Kozarac, pozdravio je sve nazočne a na osobit način dobročinitelje i uzvanike iz vjerskog, političkog i društvenog života među kojima su bili glavni imam iz Kozarca ef. Amir Mahić, potpredsjednik RS Enes Suljkanović, predsjednica Skupštine općine Prijedor Azra Pašalić, izaslanica Konzulata RH u Banjoj Luci i drugi.

U svojoj propovijedi biskup Komarica je istaknuo da pravog bogoljublja nema bez čovjekoljublja te potaknuo sve nazočne da im njihova vjera bude poticaj za međusobnu ljudsku solidarnost i uvažavanje, mirotvorstvo i praštanje. Izrazio je svoje divljenje činjenicom da su crkvu u Kozarcu zajednički obnavljali muslimani, pravoslavci i katolici – ponajviše obični ljudi mještani – što je primjer da su narodi u BiH oduvijek znali i još uvijek znaju sami graditi suživot u međusobnoj različitosti, bez intervencije sa strane.

Na kraju sv. mise župnik Stojanović izrazio je zahvalnost brojnim dobročiniteljima koji su svojim prilogom doprinijeli obnovi crkve, prije svega gđi Helgi Kambič iz Slovenije, praunuci Karla Schmutzera, graditelja prve crkve, zatim Općini Prijedor, Ministarstvu izbjeglica i raseljenih osoba RS, Poduzeću “Rudnici Mittal” iz Prijedora, Nacionalnom parku Kozara i drugim poduzećima i pojedincima među kojima svakako treba istaknuti brojne osobe iz Kozarca i Prijedora muslimanske vjere.

Nakon liturgijskog slavlja uzvanici su nastavili druženje za obiteljskim stolom povratničke katoličke obitelji Rajković u obližnjem kozaračkom zaseoku Rajkovići.

Prvotna crkva Rođenja Blažene Djevice Marije u Kozarcu izgrađena je 1903. godine, i u narodu je poznata i kao „Mehmedova crkva“ jer je vezana za legendu o nesretnoj ljubavi između Marije – kćerke austrijskog poduzetnika Schmutzera, prvoga graditelja crkve – i Mehmeda Kulašića, radnika u njegovoj pilani. Crkva je spaljena i potom srušena 1992. g. na samom početku rata u BiH. Obnovljena je po originalnim nacrtima a glavni arhitekt je bio g. Isak Medić iz Bosanske Krupe. [kta/tabb]

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*