Biskup Perić: "Mi smo svedeni na polovicu"

bkbih-mo1Na završetku trodnevnog zasjedanja Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u Mostaru, biskupi su pozvali Hrvate u BiH da se ne obeshrabre trenutačnom pozicijom, ali i izraili zabrinutost stalnim trendom smanjenja broja Hrvata u BiH. “Mi smo svedeni na polovicu”, izjavio je mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić te dodao: “Nekad nas je bilo do 830 tisuća, a sada možemo računati oko 450 tisuća. Stalno smo u opadanju.”
Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić zamjerio je domaćim političarima, a napose međunarodnoj zajednici što pere ruke od problema koje su zajedno stvorili. “Žalosni smo što oni koji su stvorili ovakvu situaciju peru ruke i kažu da mi domaći moramo to riješiti. Ovo je zapravo odgovornost svih onih koji su doveli do ovakve situacije”, rekao je kardinal Puljić.
U zaključcima na kraju trodnevnog zasjedanja biskupi među ostalim navode: “Osvrćući se na aktualno društveno-političko stanje u Bosni i Hercegovini i u njezinu okruženju, biskupi potiču vjernike katolike da se ne daju smesti i obeshrabriti. I ovaj put ih podsjećaju na temeljno vjerničko uvjerenje da oni, koji u svom životu računaju s Božjom pomoću i ravnaju se moralnim načelima, iz svih kušnji izlaze jači. Imajući to na umu, pozivaju ih da se svoje pripadnosti zemlji Bosni i Hercegovini i svom hrvatskom narodu ne odriču i da ništa ne poduzimaju što bi ih moglo učiniti manje građanima ove zemlje ili dovelo u pitanje njihove posjede i sva građanska prava i slobode koja u Bosni i Hercegovini imaju. Od svih političkih i državnih dužnosnika, a osobito od predstavnika iz reda hrvatskog naroda, traže da se učinkovitije zauzimaju za ostvarenje temeljnih ljudskih i građanskih prava i sloboda hrvatskog naroda i za njegovu ravnopravnost s druga dva naroda na prostoru cijele BiH.”
Nakon što je kardinalu Puljiću istekao petogodišnji mandat, za predsjednika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u novom petogodišnjem mandatu izabran je biskup Komarica, a za dopredsjednika kardinal Puljić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*