Biskupi apeliraju na iseljene Hrvatske da izvade dokumente BiH i glasuju na izborima

Članovi Biskupske konferencija BiH pozvali su sve Hrvate iz BiH, raseljene po svijetu, a posebno one koji se nalaze u Republici Hrvatskoj, a koji imaju pravo i mogućnost, da se kao državljani BiH registriraju kod nadležnih državnih organa u BiH te preuzmu osobne dokumente.

Biskupi to smatraju posebno važnim u ovom času zbog lokalnih izbora na kojima kao birači mogu sudjelovati samo uredno prijavljeni državljani BiH koji posjeduju osobne bh. dokumente.

Na kraju dvodnevnog zasjedanja Biskupske konferencija BiH saopćeno je i da su biskupi pripremili prijedlog “Osnovnih smjernica za postupanje u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane klerika, redovnika i laika koji vrše neku crkvenu službu”.

Zaključke sa zasjedanja na konferenciji za novinare priopćio je predsjednik Biskupske konferencije BiH mons. dr. Franjo Komarica, biskup banjolučki, ističući da su biskupi podržali i nastojanje da se postigne dogovor s franjevačkim provincijalima oko izrade zajedničkog programa “pastoralne godine” za svećeničke kandidate na Vrhbosanskoj i Franjevačkoj bogosloviji.

Biskupi su zadužili Vijeće za katehezu i nadležno povjerenstvo da izrade prijedlog programa vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama i program teološke i vjerske edukacije na teološkim učilištima za odgojiteljice u vrtićima.

Zadnjeg dana zasjedanja biskupi su se susreli i s predstavnicima Zaklade papinskoga prava “Kirche in Not” (Crkva u nevolji) te im prikazali stanje crkve u svojim biskupijama.

Zasjedanjem Biskupske konferencije predsjedavao je biskup banjolučki mons. dr. Franjo Komarica, a u radu sudjelovali svi biskupi Biskupske konferencije BiH: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. dr. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. dr. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar i pomoćni biskup banjolučki mons. dr. Marko Semren.

Na zasjedanju su, osim biskupa Biskupske konferencije BiH, sudjelovali i izaslanici biskupskih konferencija Hrvatske i Slovenije te Međunarodne biskupske konferencije sv. Ćirila i Metoda.

4 Comments

  1. Nažalost nema ništa od toga.To su ” veliki Hrvati” koji se Hrvatske sjete kada idu na more ili kada nama treba pametovati o poslovnom uspjehu i životu.1 % se registrira u BiH jer ih je stid Domovine.Imao sam priliku slušati Bosanskog Hrvata iz Sarajeva kako se u društvu Hercegovaca kune da ne zna šta je fildžan.Odrastao u Sarajevu.Tamo lažu da su iz Zagreba ili Dubrovnika.Najradije bi i ćaću promijenili da mogu.Zato velim, nema od njih ništa nego dragi naši vjerski velikodostojnici uzdajte se vi u ove što su ostali i pomozite im da se održe na svojoj grudi.

  2. Politka iseljavanja od strane HDZ BiH je smanjila broj Hrvata u Sarajevu I cijeloj Bosni i Hercegovini !!

    • Slažem se u potpunosti ali ima još jedan krivac za to a to su naši pojedini vjerski velikodostojnici.Nažalost, jedno govore a sve čine da odemo odavde.Zato nas nema 400 000.A to je pola naroda.

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*