Bivša Vlada zadužila ZHŽ za najmanje 33,4 milijuna KM?!

Proračun Zapadnohercegovačke županije nezakonito je rađen, te neodgovorno i neosnovano trošen, što je rezultiralo da je deficit na kraju prošle godine narastao na najmanje 33,4 milijuna KM. “U pitanje je doveden način daljeg financiranja županije”, upozorili su federalni revizori u izvještaju o poslovanju ZHŽ za 2010. godinu, koje je, kao i godinu ranije, ocijenjeno negativnim, pišu Nezavisne novine.

U izvješću je istaknuto da je u prošloj godini planiran deficit od 17,1 milijun KM, s tim da za skoro trećinu ovog iznosa nisu osigurani izvori financiranja. Na kraju godine proračun je bio u manjku oko 11,3 milijuna KM s obzirom na to da ništa nije rađeno da rashodi budu smanjeni niti su postojali mjesečni planovi koji su temelj za izvršenje proračuna. Pri tome su rashodi i izdaci povećani za oko 64.600 KM.

Istovremeno, zaposleni u Vladi i ministarstvima su trošili na putovanja bez jasne svrhe, školovan je jedan ministar, isplaćivane su veće dnevnice od propisanih, korištena privatna vozila u službene svrhe bez odobrenja, a i po ugovoru o djelu je za poslove ministra zdravlja i rada isplaćeno 6.237 KM. Premijer te ministri financija i unutaršnjih poslova imali su biznis-karticu UniCredit banke kojom su plaćali reprezentaciju i gorivo na teret proračuna, što im je ukinuto tek u septembru.

Federalni revizori su istaknuli i da je tekuća rezerva korištena za plaćanje telefona, prijevoza, goriva, rodiljne naknade, raznih udruga i to na osnovu molbi.

Ukazali su da je u četiri mjeseca tri puta popravljan tek nabavljeni audi A6 i to nabavljen od dobavljača, koji nije bio najpovoljniji i po sistemu “staro za novo”, koji ne poznaje Zakon o javnim nabavama. Ovaj audi za potrebe Vlade plaćen je 27.160 KM, a popravci su koštali 11.500 KM.

Također, oko 4,2 milijuna KM tekućih transfera dano je bez kriterija i kontrole namjenskog utroška i to, između ostalog, za obrazovanje, sportske klubove, neprofitne organizacije, boračke udruge, te poljoprivredu, koja je predmetom kontrole Krim-policije.

Revizori su utvrdili da je akumulirani deficit i veći od 33,4 milijuna KM, s obzirom na to da nije iskazan 8,1 milijun KM dugova za doprinose iz ranijih godina, niti je evidentirano oko 1,4 milijuna KM obaveza iz prošle i 2008. godine. Inače, proračun ZHŽ za prošlu godinu je nakon rebalansa sa sa 75,9 povećan na 80,9 milijuna KM.

“Vlada ZHŽ radila je jedno vrijeme dok je bila kriza i bilo je teško provesti smanjenje ionako malih plaća, što je bio uvjet MMF-a”, izjavio je bivši premijer ZHŽ i aktualni čelnik HSP-a BiH Zvonko Jurišić za Nezavisne novine.

Jurišić je na premijerskoj poziciji bio do kraja kolovoza prošle godine kada je smijenjena njegova vlada.

Tvrdi da nije gledao izvješće revizora, pa ga je zato teško kmentirati, ali je istaknuo da ne vjeruje u revizorska izvješća i da su ona tendeciozna.

Aktualni premijer Zdenko Ćosić iz HDZ BiH, koji je na čelo vlade došao nakon smjene vlade Zvonka Jurišića, nije imao vremena za komentar nalaza revizora.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*