Bivši analitičar CIA-e: Srbi su nezadovoljni sobom, a dok su oni nezadovoljni, južno od Save ništa nije riješeno

David-B-KaninDavid B. Kanin 31 godinu radio je u CIA-a kao viši analitičar, a danas je predavač međunarodnih odnosa na Fakultetu za napredne međunarodne studije Sveučilišta “John Hopkins”. Skromno kaže ne bi sebe nazvao stručnjakom za Balkan, ali ga smatraju stručnjakom za ovaj dio svijeta.

U razgovoru za beogradsku Politiku je, uspoređujući današnji Balkan sa onim iz devedesetih, rekao da glavni problem južno od Save. Regija je, kaže, “dostigla jedan stupanj stabilnosti, premda je to u ovom slučaju prejaka riječ, možda je adekvatnije reći ‘ravnotežu'”.

“Nitko više ne pokušava ratovati ni s kim, nitko se više ne osjeća toliko nesigurnim u odnosu na nekog drugog da bi se dovodila u pitanje regionalna sigurnost”, kaže Kanin, ali napominje: S druge strane, po mom mišljenju, južno od Save, gdje je bilo Osmansko carstvo, ništa još nije konačno, sve je još otvoreno, iako se zasad ništa ne mijenja.”

“U svakom slučaju, ne vjerujem da je sadašnja situacija tamo trajna, verujem da će biti novih promena, premda se ne zna koje će doći prve. Za ona područja koja su bila dio austrougarskog carstva, sve je postavljeno na svoje mjesto, uglavnom zato što su Srbi u Hrvatskoj izgubili rat. Pobjede na bojištu i dalje su važne, bez obzira na ideološke izjave koje dolaze sa Zapada. Izuzetak je Vojvodina, također nekad dio Austro-Ugarske, gdje je glavno pitanje njene manje ili veće autonomije i položaja u Srbiji, koje je veoma komplicirano i za mene kao autsajdera veoma zanimljivo za praćenje, napominje”, smatra Kanin.

Pojašnjavajući što je glavni problem južno od Save, Kanin je rekao: “Srbi su najveća zajednica u tom području i sve dok su oni i Srbija nezadovoljni ništa nije riješeno. Nije riječ samo o tome da su Srbi nezadovoljni drugima, nego su nezadovoljni i sami sobom. Nakon stoljeća političkih, društvenih i ekonomskih promjena još nisu uspjeli doći do toga da budu sretni s onim što je postignuto, a to pogađa cijelu regiju.”

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*