Bivši gradonačelnik Brčkog tvrdi da je smijenjen nezakonito

Smijenjeni gradonačelnik Brčko distrikta Dragan Pajić rekao je da se SNSD, SDS i SP sigurno neće uključivati u rad Skupštine disktrikta dok se ne utvrdi da je izvršeno pravno nasilje i da je gradonačelnik nestatutarno razriješen.

“SNSD i SDS, ali i SP, koji nas je također podržao, sigurno neće dati legitimitet ovome i nećemo se uključivati u rad Skupštine dok se ovo stanje ne riješi i ne utvrdi da je izvršeno pravno nasilje i da je gradonačelnik nestatutarno razriješen. Kako sam shvatio, to je mišljenje i hrvatskih predstavnika, odnosno HDZ-a i HSS-a. Nažalost, HDZ 1990 je iskočio iz svega što imamo na razini BiH”, rekao je Pajić za “Nezavisne novine”.

Prema njegovom mišljenju, srpske stranke i hrvatske misle isto i ne žele dati legitimitet toj situaciji, nego žele da se razriješi jesu li oni koji su tada ostali u sali i glasali za opoziv gradonačelnika bili u zakonskim okvirima.

“Mi smo samo izašli sa ove sjednice kada su oni bez 11 predstavnika srpskog naroda i tri hrvatskog izglasali nepovjerenje sa 17 glasova, od toga 14 bošnjačkih, dva srpska, Radoslava Bogićevića i Stake Stakića, i predstavnika HDZ 1990 Mike Babića. I u tom momentu oni su shvatili što su uradili i prekinuli sjednicu. Oni su mogli nastaviti sjednicu, ali sljedeću sjednicu ne mogu započeti jer nemaju kvorum”, objasnio je Pajić.

Svojim sudjelovanjem u radu Skupštine, kaže Pajić, SNSD, SDS i SP bi dali legitimitet ovom šta su oni uradili. “Oni će sad vrlo vjerojatno izabrati gospodina Stakića za gradonačelnika, znači političku karikaturu, a Srbi će kao imati svog gradonačelnika pa kao neće imati razloga itko se protiviti. Nije nemoguće da to urade iako to po zakonu nije moguće dok se mi ne vratimo u skupštinske klupe, ali vidjećemo što će uraditi. Meni je vrlo bitno da se u ovom momentu u suštini mora konstatirati nezakonitost”, naglasio je Pajić.

Zastupnici Skupštine Brčko distrikta izglasali su 19. svibnja nepovjerenje gradonačelniku Draganu Pajiću, nakon što mu je Središnje izborno povjerenstvo BiH ranije izreklo sankcije zbog sukoba interesa. Za ovakvu odluku glasalo je 17 zastupnika, odnosno svi zastupnici bošnjačkih parlamentarnih stranaka, jedan iz koalicije HSS-NHI-HDZ1990, te zastupnici iz reda srpskog naroda Stako Stakić (NDS) i neovisni zastupnik Radoslav Bogičević.

Preostalih 11 srpskih s dva hrvatska zastupnika napustilo je prije glasanja skupštinsku salu, ne želeći sudjelovati u izjašnjavanju.

Zastupnik SDS-a u Skupštini distrikta Ratko Stjepanović rekao je jučer da je skupštinska odluka o razrješenju gradonačelnika Pajića nelegalna i da predstavlja primjenu grube sile u radu parlamenta. Stjepanović je istakao da je za donošenje ovakve odluke bila potrebna tropetinska, a ne prosta većina i glasanje najmanje tri srpska zastupnika, kao mehanizma zaštite od preglasavanja.

On je ocijenio da je ovo identična situacija onoj u Federaciji BiH, gdje je SDP BiH formirao vlast mimo volje dva ostala konstitutivna naroda.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*