Bivši HOS-ovac Sakib Balić koji se zapalio pred Veleposlanstvom RH u Sarajevu u teškom stanju

42 godišnji Sakib Balić, bivši pripadnik HOS-a, koji se zapalio jučer u ulici ispred zgrada hrvatskog veleposlanstva i Federalnog Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) u Sarajevu, nalazi se u teškom zdravstvenom stanju, s opeklinama koje su prekrile 36 posto kože njegovog tijela, naveli su u petak bolnički izvori.

Ovaj slučaj samospaljivanja dogodio se u ulici Mehmeda Spahe, u samom središtu glavnoga grada Bosne i Hercegovine. U neposrednoj blizini, nalazi se i zgrada Centrale Stranke demokratske akcije (SDA).

Na zaprepaštenje očevidaca, 42-godišnjak se polio benzinom i zapalio, a nakon što je vatra ugašena od strane policajaca iz osiguranja zgrade FMUP-a, muškarac je vozilom Hitne pomoći prevezen u bolnicu Koševo, gdje mu je pružena medicinska pomoć.

– Danas oko 13.50 sati obaviješten je MUP Kantona Sarajevo (KS), odnosno Operativno-komunikacijski centar ovog ministarstva, od policijskih službenika Federalnog minitarstva unutrašnjih poslova, da se u ulici Mehmeda Spahe do broja 18 nepoznati muškarac samozapalio, kazao je jučer Feni šef Odsjeka za odnose s javnošću MUP-a KS Irfan Nefić.

Nefić je naveo da je brzom intervencijom sužbenika policije vatra gašena. Vrlo brzo na lice mjesta je došla ekipa Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, koja je ozlijeđenom ukazala pomoć.

Muškarac je zatim prevezen na Kliniku hitne medicine Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, gdje mu je pružena dodatna medicinska pomoć i konstatirane teške tjelesne ozljede, te je zadržan na liječenju.

O događaju je obaviješten dežurni tužitelj županijskog tužiteljstva, koji je naložio da se lice mjesta fotografira i da službenici policije načine službenu zabilješku, što je i učinjeno.

Kako su potvrdili izvori u bolnici, odnosno Biljana Jandrić, portparol Kliničkog centra u Sarajevu (KCUS) pacijent je dovezen u 14:10 sati te je upućen na Kliniku za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju KCUS-a. U bolnicu je doveden s teškim ozljedama nogu i nad njim je obavljen operativni zahvat.

Muškarac koji se odlučio na ovaj očajnički čin inače živi u Konjicu, u teškom socijalnom stanju, a kako se doznaje sa sobom nije nosio identifikacijska dokumenta. Nisu zasad poznati niti motivi koji su muškarca naveli na ovaj čin, poznato je tek da je u ratu bio pripadnik HOS-a. Prema nekim navodima želio je stupiti u kontakt s osobljem Veleposlanstva, kao i u nekim ranijim prlikama. Nvodno je svojeveremeno pokušao upasti i kod kardinala Puljića.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*