Bivši logoraš od države dobio 200 KM naknade za svaki dan proveden u logoru HVO-a

Federacija Bosne i Hercegovine isplatila je Samiru Pojskiću iz Zenice naknadu za nematerijalnu štetu za dane provedene u logoru Hrvatskog vijeća obrane (HVO) na Kaoniku.

Presudu kojom je prihvaćen odštetni zahtjev bivšeg logoraša donio je Općinski sud u Novom Travniku, a potom potvrdio Županijski sud u Travniku. Za oko mjesec dana provedenih u logoru Kaonik u proljeće 1993. godine, isplaćeno je 200 KM po danu boravka u zatočeništvu, uz kamate.

Pojskić, koji je predsjednik Udruženja logoraša iz Zenice, kazao je da je ovo udruženje 2008. pokrenulo akciju animiranja članova da sudskim putem traže odštetu.

“Na sudovima je oko 150 tužbi članova Udruženja iz Zenice, a oko 800 tužbi logoraša s područja Zeničko – dobojske županije. Očekujemo da će ova presuda i isplata utjecati na ubrazanje tih procesa”, rekao je Pojskić.

On je ocijenio da nijedan iznos nije adekvatan onome što su ljudi preživjeli, ali da jeste korak prema institucionalnom rješavanju pitanja logoraša, prenosi BIRN – Justice Report.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*