Bivši premijer Sanader još dva mjeseca u pritvoru

Bivši hrvatski premijer Ivo Sanader ostat će  još dva mjeseca u istražnom zatvoru. Sudac Krešimir Devčić je prihvatio argumente USKOK-a koji je produženje zatvora tražio zbog opasnosti od bijega te mogućnosti utjecaja na svjedoke, prenosi HRT.

Istražni zatvor bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a određen je još u prosincu prošle godine kad je USKOK protiv njega pokrenuo istragu zbog sumnje da se s ostalim osumnjičenicima u slučaju Fimi medije udružio te zlorabio premijerski položaj i ovlasti.

Na prvu odluku o istražnom zatvoru Sanaderova se obrana žalila ističući da ne postoji opasnost od bijega jer on, kako tvrde, ni u prosincu prošle godine, kad je otišao iz Hrvatske neposredno nakon što je USKOK tražio da mu se skine zastupnički imunitet, nije bježao od hrvatskog pravosuđa, nego je išao na unaprijed dogovoren službeni put. No Izvanraspravno vijeće Zagrebačkoga županijskog suda taj argument potkraj srpnja nije prihvatilo ocijenivši da i dalje postoji opasnost od bijega.

Na opasnost od utjecaja na svjedoke, što je bio drugi razlog da ga se liši slobode, obrana se tada nije žalila.

Od Sanaderovih odvjetnika jučer se nije moglo doznati hoće li na današnjem ročištu ponuditi jamčevinu za puštanje na slobodu ili predložiti neku drugu mjeru opreza, primjerice zabranu napuštanja boravišta, oduzimanje putovnice ili “kućni pritvor” odnosno istražni zatvor u domu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*